„SPC napaja narod svetosavskim šovinizmom“

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo sa svještenstvom služio je povodom Vaskrsa liturgiju u crkvi Ivana Crnojevića na Cetinju. Mihailo je u besjedi pozvao na obnovu i očuvanje CPC i kazao da se Beogradska patrijaršija trudi „da silom i prijetnjom“ nezakonito stečenu crkvenu imovinu u Crnoj Gori pretvori u pravo.

.

„Kriterijumi na kojima se temelji ova ambicija SPC, pravdu dovode do apsurda, jer je po tome novome ustavu, otimačina tuđeg, dakle crnogorskog primorja, pravda. To je ujedno prijetnja i poziv na slamanje ustavnoga poretka Crne Gore, kojemu vlasti moraju odgovoriti primjereno opasnostima same prijetnje“, poručio je Mihailo.

On smatra da SPC želi preko Amfilohija Radovića da ponovi nad Crnom Gorom „nesrećno prošlo vrijeme ali bez prolivanja krvi“.

.

„SPC napaja crnogorski narod srpskim nacionalizmom i svetosavskim šovinizmom. A srpski patrijarh Irinej ‘veoma obrazovani teolog’, prvi put objavljuje istorijsku novost da je Sveti Savo primio monaštvo u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, koja tada nije ni postojala, što je neistina i istorijska laž. Te kako kaže, za njega je Crna Gora, kao i Kosovo, srpske pokrajine“, rekao je Mihailo koji je čestitao Vaskrs svima u zemlji i dijaspori.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!