SPC vodi anticrnogorsku politiku

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je institucija za vođenje velikosrpske i anticrnogorske politike, koja već decenijama prisvaja ili devastira crnogorsko kulturno-istorijsko nasljeđe, izruguje se sa tradicionalnim vrijednostima Crne Gore i njenom državnom tradicijom, negira crnogorsku identitetsku posebnost, provocira konflikte u Crnoj Gori i pokušava da naruši njen unutrašnji sklad, ocijenili su iz Fondacije „Sveti Petar Cetinjski“.

Foto: FondacijaFoto: Foto: Fondacija „Sveti Petar Cetinjski“/Fejsbuk

„Fondacija ‘Sveti Petar Cetinjski’, kao institucija koja je posvećena očuvanju i afirmaciji crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, iskazuje najoštriji protest zbog kontinuirane negatorske, asimilatorske i neprijateljske politike Srpske pravoslavne crkve prema Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Iz fondacije „Sveti Petar Cetinjski“ SPC ocjenjuju kao jednu od institucija za vođenje „velikosrpske i anticrnogorske politike, koja kako su kazali, već decenijama prisvaja ili devastira crnogorsko kulturno-istorijsko nasljeđe, izruguje se sa tradicionalnim vrijednostima Crne Gore i njenom državnom tradicijom, negira crnogorsku identitetsku posebnost, provocira konflikte u Crnoj Gori i pokušava da naruši njen unutrašnji sklad“.

„U duhu takvih namjera, SPC i njena eparhija u Crnoj Gori, Crnogorsko-primorska mitropolija, koristi svaku priliku da se konfrontira sa crnogorskom državom i da je predstavi zemljom u kojoj se ugrožavaju vjerska prava i slobode“, kazali su iz te fondacije.

Ovoga puta, kako navode, kao povod je poslužio nacrt Zakona o vjerskim zajednicama i namjera crnogorske vlasti da novim zakonom reguliše pravni status imovine koju je SPC preuzela od Crnogorske crkve poslije 1918. godine.

„Donošenje ovog zakona, ova političko-vjerska institucija pokušavava predstaviti u javnosti kao atak na njenu imovinu, iako je poznato da SPC, kao institucija koja je stvorena tek 1920. godine, ne može biti vlasnikom imovine koja je prije toga bila u vlasništvu države Crne Gore“ ocijenili su.

SPC, prema njihovim riječima, se protivi odredbama zakona kojim će se regulisati „njena privredna i profiterska djelatnost“.

„U namjeri da zaštite svoje preduzetničke interese i profitne kombinacije, čelnici SPC trude se da podignu političke tenzije i da na taj način izvrše pritisak na crnogorsku vlast. Zbog toga oni koriste najprljaviji i najprimitivniji šovinistički rječnik, vrijeđajući vrijednosti i tradiciju zemlje, koju su svi njihovi prethodnici smatrali svojim uzorom“, navodi se u saopštenju.

Najogoljeniji izraz takve politike prema Crnoj Gori, kako navode, predstavlja uvredljiva izjava njenog patrijarha, koji je Crnu Goru uporedio sa ustaškom NDH.

„Uporediti NDH sa Crnom Gorom, u kojoj je podignut prvi narodni ustanak u Evropi protiv fašizma, i koja najdosljednije pripada antifašističkom pokretu – od 1941. do danas, predstavlja vrhunac zlonamjernosti i političke tendencioznosti“, kazali su.

Za Fondaciju „Sveti Petar Cetinjski“ posebno je problematično što se, kako su kazali, prilikom iznošenja uvreda na račun Crne Gore i njenih tradicionalnih vrijednosti – od multikulturalnosti do antifašizma, čelnici SPC pozivaju na lik i djelo Svetog Petra Cetinjskog, iako, dodaju, u njegovoj ličnosti i političkom djelovanju ne mogu naći ni jedan akt koji bi bio usmjeren protiv stabilnosti i sklada crnogorske države, a posebno ne protiv crnogorskog nacionalnog identiteta.

„Nemoralno je kada se institucija koja decenijama podržava ideologiju i politiku koja je dovela do ukidanja crnogorske države i detronizacije dinastije Petrović-Njegoš, sada predstavlja njenim zaštitnikom i nasljednikom“, zaključuj ese u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar