Fudbalska Analiza (FA): Murinjova usluga Runiju

#FudbalskaAnaliza #FA #WayneRooney #ManchesterUnited #Everton #PML #VasilijePrelević

Sada, mnogo stariji i iskusniji, Runi se vratio kući, željan ponovnog dokazivanja u svom kvartu. Hoće li Runi ponovo biti onaj stari ? Naravno da neće, ali će, siguran sam, odigrati još dvije sezone na nivou koji će zadovoljiti i menadžera Ronalda Kumana, a sam tim i upravu Evertona.Piše: Vasilije Prelević

Žoze Murinjo ima jednu praksu – otpuštanja legendi, koja je na granici između ludosti i genijalnosti, a tu je praksu ponavlja još od prelaska iz Intera u Real Madrid, nakon osvajanje one legendarne Lige šampiona.

Dolaskom u Real, Portugalac je odmah vrata prvog tima zatvorio ni manje ni više nego legendi Kraljevskog kluba, Raulu Gonzalesu, u Čelziju se oslobodio Lamparda, a iz Junajteda je prije nekoliko sedmica pustio najboljeg strijelca u istoriji najvećeg kluba na ostrvu, Vejna Runija.

Par mjeseci prije, čitao sam vijesti kao što su ,,Runi prop’o”, ili ,,Runija niko neće”, i već tada sam znao da će se Everton sigurno angažovati za potpis jedne od najvećih legendi Engleskog fudbala. Jednostavno je uprava imala moralnu obavezu da vrati čovjeka koji je iz njihove ekipe otišao u Junajted i u poslednjih deset godina činio čuda.

Iako su mnogi regionalni portali pisali, da nema zainteresovanosti za Vejna, vrlo brzo je stigao demanti od Evertona, koji ga je u ekspresnom roku vratio na mjesto gdje je počeo svoju karijeru.

Sjetimo se samo gola kojim je prekinuo Arsenalovu seriju od 30 mečeva bez poraza, kada je klub iz Londona bio u možda najboljoj formi, za vrijeme Arsnea Vengera.

Junajted je doveo Runija, kao mladog, dokazanog talenta, a on je ispunio sve što su uprava kluba i tadašnji menadžer Ser Aleks Ferguson očekivali od njega. Možda je poslednjih godina postao trom, i manje efikasniji, ali je jasno da je Runi svoje ime izgradio u Mančesteru, a ne u Evertonu. Plavi dio Mersisajda, iako njegov prvi klub, Vejnu je samo bio odskočna daska, koju je na vrijeme iskoristio da bi postao igrač Junajteda sa kojim je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Sada, mnogo stariji i iskusniji, Runi se vratio kući, željan ponovnog dokazivanja u svom kvartu. Hoće li Runi ponovo biti onaj stari ? Naravno da neće, ali će, siguran sam, odigrati još dvije sezone na nivou koji će zadovoljiti i menadžera Ronalda Kumana, a sam tim i upravu Evertona.

Lukaku je otišao u Junajted, iz Evertona stižu vijesti da se traži novi napadač, ali je sigurno da Runi prioritetno neće biti napadač, već ofanzivni vezista iza njega. Od njega se sada najmanje očekuju golovi, iako je postigao prelijep pogodak na pripremnoj utakmici, već se da svoje iskustvo prenese na mlađe igrače, razigrava, asinstira i tako podigne nivo igre cijelo kluba.

Runi će u oktobru napuniti 32 godine i uz dobar tretman menadžera i kluba, preostaje mu još sigurno dvije godine kvalitetne igre u Premijer ligi. Uz dva dobra pojačanje Everton bi i ove sezone mogao da vrhu tabele.Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!