FIBA: Amerikanci testirani i nijesu se dopingovali

By Balsa Knezevic

amerika1809


I
spostavilo se da tvrdnja, da „Amerikanci ne podliježu doping pravilima“, te da se „oni ne testiraju na velikim takmičenjima, jer američka košarkaška federacija garantuje za njih“, nema apsolutno nikakvu vezu sa istinom.

„Članovi svih timova koji su učestvovali na Svjetskom prvenstvu u košarci 2014. testirani su i prije takmičenja i tokom takmičenja u Španiji“, potvrdio je za Blicsport Sajmon Vilkinson, koordinator za komunikacije svetske kuće košarke FIBA.

On je istakao i da su, pored obaveznih pregleda pod nadzorom FIBA, Amerikanci na sopstvenu inicijatu izvršili i dodatna testiranja svojih košarkaša.

„Pored obaveznih testova koji su predviđeni (saradnjom FIBA i Svetske anti-doping agencije, a koji su sprovođeni i prije i tokom Mundobasketa), Košarkaška asocijacija SAD je svoje reprezentativce podvrgla dodatnim testiranjima pred ovo takmičenje, a ta testiranja obavila je Anti-doping agencija Sjedinjenih Američkih Država“, istakao je Vilkinson.

Na sve ovo, FIBA je podigla borbu protiv nedozvoljenih supstanci na šampionatu planete na dodatni nivo: još u januaru 2014. počela su preliminirana ispitivanja onih košarkaša za koja su postojala čvrsta vjerovanja u svjetskoj kući košarke da će se učestvovati na Mundobasketu.

U saradnji sa brojnim nacionalnim anti-doping institucijama, FIBA je formirala „Sportske biološke pasoše“, uzimajući uzorke krvi i urina košarkaša iz svih reprezentacija koje su se potom nadmetale u Španiji od 30. avgusta do 14. septembra.

I, ne samo to. Kada su reprezentacije stigle u Španiju, obavljeno je dodatno, nenajavljeno, testiranje pojedinaca iz svih timova, koje je obavljeno u saradnji sa NADO, španskom agencijom koja se bori sa problemima dopinga u sportu.

Ukupno je uzeto 117 uzorka, koji su testirani i pojedinačno, u smislu da se vidi da li je neka nedozvoljena supstanca u vidu dopinga korišćena neposredno pred početak Mundobasketa, ali su posmatrane i vrijednosti određenih važnih pokazatelja u krvi i urinu. To je učinjeno kako bi se uporedili sa prethodnim vrijednostima, koji su bili upisani u „biološke pasoše“ sportista, a sve u skladu borbe protiv „hGH“-a, ljudskog hormona rasta koji je jedna od modernijih „tekovina“ nesportskom pristupu ostvarivanja sportskih ostvarenja, što je bilo prvi put da FIBA na to testira košarkaše pred svoje veliko takmičenje.

Na sve to, tokom takmičenja su birani igrači iz svih timova, koji su potom prolazili kroz klasične, a i dalje rigorozne kontrole, čije uzorke je analizirala Svjetska anti-doping agencija.

Amerikanci, dakle, nisu nijednom bili izuzeti iz ovih testiranja, čak su obavili i dodatna, „o svom trošku“, pa ma koliko bilo ljudi koji su prethodnih dana, posle finala, ponavljali „lako je njima da onako pogađaju kad su dopingovani“, to niti ima veze sa istinom u ovom slučaju, niti objašnjava njihovu surovu preciznost.

Što bi jedan proslavljeni srpski košarkaš rekao u neformalnom razgovoru za Blic „Kada neko šutira trojke 6-od-6, to nema veze sa dopingom – ima veze sa satima i satima vježbanja, treninga od kojih bismo svi mogli da naučimo nešto, samo kada nove generacije ne bi mrzjelo da ih i sami sprovode, individualno, prije ili posle ekipnog rada u klubovima“.

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!