Belgija odobrila eutanaziju za ubicu

By Predrag Zečević

van-Bleeken-S1_698947S1


U
bica i silovatelj Frank Van Den Bleeken (50), dobio je dozvolu belgijskih vlasti za eutanaziju. Van Den Bleeken, koji služi kaznu doživotnog zatvora, tvrdi kako ne može zauzdati svoje nasilne, seksualne prohtjeve, te kako zbog toga nikad neće izaći na slobodu. Zato je tražio pravo na medicinski pomognuto samoubistvo, kako bi prekratio godine mentalne patnje, a na koje ima pravo prema belgijskim zakonima.

“’Pregledali su ga brojni liječnici i psiholozi i njihov, zajednički zaključak je da on neizdrživo pati”’, izjavio je njegov advokat Jos Vander Velpen. Odluka kojom se Van Den Bleekenu dozvoljava eutanazija prva je kojom se ton odobrava zatvoreniku.

Den Belken je u zatvoru 30 godina i često se žalio da u Belgiji nedostaju terapije za njegov poremećaj. On sebe smatra opasnim po društvo i odbio je da podnese zahtjev za raniji izlazak iz zatvora. Istovremeno, uslove u zatvoru smatra nehumanim. Njegov zahtjev za premještaj u specijaliziranu psihijatrijsku kliniku u Holandiji belgijske vlasti su odbile, jer će se slična klinika uskoro otvoriti i u Belgiji. On je odbio da čekai izabrao eutanaziju.

Za 30 godina zatvor je napustio samo jednom i to zbog majčinog pogreba. Prvi je put eutanaziju zatražio 2011, ali ga je Savezna komisija za eutanazije odbila.

U Belgiji je eutanazija legalna 12 godina, a proljetos je postala prva zemlja koja je eutanaziju dozvolila i smrtno bolesnoj djeci, bez obzira na dob.

(BBC, Jutarnj)

Foto: TV Canvas

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!