Božićne jelke ugrožene

Talas vrućina koji je zahvatio Evropu mogao bi da ima i posljedica po Božić, pošto su se suše i ekstremno toplo vrijeme odrazili i na božićne jelke.

Foto: pixabay.com/IlustracijaFoto: Foto: pixabay.com/Ilustracija

Uzgajivači jelki na Ardenima, odakle dolazi 85 odsto belgijskih božićnih jelki zabilježili su značajne gubitke usljed toplotnog talasa koji je zahvatio tu zemlju prethodnih nedjelja, prenio je Politiko.

Uzgajivač, Žonatan Rigo, rekao je za televiziju RTBF da je u nekim rasadnicima uginulo i do 30 odsto stabala, kao i da su veliki gubici i u sjemenu.

Rigo je rekao da bi, ako se suša nastavi naredne tri do četiri nedjelje, rasadnici mogli da izgube 10 do 15 odsto drveća „ili zato što će biti mrtva ili zato što će biti nepogodna s vizuelne tačke gledanja“.

Predsjednik Ardenske unije rasadnika rekao je da je situacija s božičnim jelkama ozbiljna, ali da „još nije katastrofalna“.

Belgijska meteorološkla služba klasifikovala je sadašnju situaciju kao „ekstremno suvu“ u većem dijelu zemlje i navodi da se nivo kišnih padavina približava rekordu iz 1976. kada je zabilježeno najsušnijih 90 dana.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar