Češka: Izjava o Sovjetima i nacistima nedovoljna za azil

B39F8337-150D-418C-9B0D-AF32D90B80C3_cx0_cy4_cw0_w1023_r1_s.jpg

Češke vlasti su uskratile azil ruskom državljaninu koji je osuđen zbog objave na društvenim mrežama u kojoj je napisao da je Sovjetski Savez sarađivao s nacističkom Njemačkom i zajednički “otpočeo” Drugi svjetski rat napadom na Poljsku, piše Radio Slobodna Evropa.

Vladimir Luzgin, automehaničar iz ruskog grada Perm, saznao je za odluku o svom zahtjevu za azil na sastanku 15. maja u češkom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Objasnili su da nisu pronašli osnovu za moj politički progon,” rekao je vidljivo razočaran Luzgin za RFE ispred češkog Ministarstva unutrašnjih poslova u Pragu nakon sastanka.

“Naravno da sam razočaran,” rekao je i dodao, “život se nastavlja”.

Češke vlasti su napisale da “nisu kvalifikovane i nadležne” da bi se “angažovale u polemikama” koje se odnose na istinitost istorijskih događaja i navode da je nedostatak detalja u Luzginovoj prijavi o azilu razlog za odbijanje.

“Nije lično imao nikakve negativne reakcije i nije bio izložen bilo kakvim akcijama koje bi mogle da budu opisane kao progon,” stoji u pismenoj presudi čeških vlasti.

“Mislio sam da ću danas prestati da pušim,” rekao je 39-godišnjak dok je palio cigaretu. Sada ima 15 dana da odluči da li će se žaliti na odluku.

Luzgin je pobjegao iz Rusije nakon što je osuđen u junu 2016. godine zbog “rehabilitacije nacizma” koju kritičari i povjesničari oštro kritikuju kao dio širokog napora vlade ruskog predsjednika Vladimira Putina da manipulira poviješću u političke svrhe.

Slučaj Luzgin je jedan od najvažnijih od više od 10 presuda u skladu sa statutom koji je Putin potpisao u maju 2014. godine, nakon što je Rusija aneksirala ukrajinsko krimsko poluostrvo i usred eskalacije rata u istočnoj Ukrajini između kijevskih snaga i separatista pod rukovodstvom Rusije.

Njegova presuda je zasnovana na zakonu kojim se poricanje “činjenica priznatih od strane međunarodnog vojnog suda” u Nirnbergu, u Njemačkoj, nakon Drugog svjetskog rata smatra krivičnim djelom, kao i namjerno širenje “lažnih informacija o aktivnostima Sovjetskog Saveza tokom Drugog svjetskog rata”.

Kazna za taj zločin je do tri godine zatvora, mada je Luzgin bio pošteđen zatvora, i određena mu je kazna od 200.000 rubalja (3.240 dolara). Ruski Vrhovni sud potvrdio je tu odluku u septembru 2016. godine.

Luzgin je odbio da plati novčanu kaznu i pobjegao je u Češku. Nakon što je napustio Rusiju, on je rekao Ruskom servisu RSE u decembru 2016. godine da je odlučio da ne plati kaznu, jer se ne smatra krivim.

On je zbog te presude podnio žalbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!