Cilj stvaranja nuklearke jednakost sa SAD

#SjevernaKoreja

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un rekao je da je njegova zemlja veoma blizu završetka nuklearnog programa, čiji je cilj uspostavljanje „jednakosti snaga“ sa SAD, prenijela je agencija KCNA.

.

„Krajnji cilj je postizanje jednakosti snaga sa SAD i tako učiniti da se američki lideri više nikada ne usude da razmatraju vojnu opciju protiv Demokratske Narodne Republike Koreje“, rekao je Kim Jong Un.

On je ocijenio da je lansiranje rakete srednjeg dometa „hvasong-12“ juče ujutru bilo uspješno i da je ojačalo „nuklearne kapacitete“ Sjeverne Koreje.

„Blizu smo ostvarenja cilja. Jasno smo pokazali tim velikim nacionalističkim silama kako naša zemlja postiže cilj isporuke nuklearnog oružja uprkos njihovim neograničenim sankcijama i blokadi“, izjavio je Kim nekoliko sati pošto je Savjet bezbjednosti juče popodne „čvrsto osudio“ raketnu probu.

U saopštenju sa sjednice održane iza zatvorenih vrata, Savjet bezbjednosti je zatražio od Pjongjanga da „odmah obustavi“ sve „skandalozne i visoko provokativne akte“.

„Te akcije nijesu prijetnja samo za region već i za sve članice UN“, navodi se u saopštenju.

Poslije, prema navodima Pjongjanga uspješne, probe hidrogenske bombe, Savjet bezbjednosti je u ponedjeljak glasao za nove sankcije Sjevernoj Koreji kojima je ograničen izvoz nafte i naftnih derivata iz te zemlje kao i zabrana kupovanja tekstilnih proizvoda.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!