Da li ovako izgledaju klimatske promjene?

43E0564D-B0CE-4F9E-A58A-B0E089FA8B4F_cx0_cy12_cw0_w1023_r1_s.jpg

Protekle nedjelje požari su izbili u Grčkoj, Skandinaviji i na zapadu SAD. Bilo je poplava, a opasno visoke temperature stigle su čak i do Japana.

Ukoliko se povećanje temperature ovako nastavi, 2018. godina bi mogla da bude jedna od najtoplijih ikada, piše NPR (National Public Radio).

Kada se u vijestima izređaju ovakve priče, teško je ne zapitati se: Da li ovako izgledaju klimatske promjene?

Naučnici kažu – da, ali i da je “komplikovano”.

“Vidimo pet puta veće šumske požare neko što su oni bili sedamdesetih godina”, navela je Dženifer Balč, profesorka geografije sa Univerziteta Kolorado Bolder.

Požari su deo ekosistema na američkom zapadu i naučnici očekuju određeni broj u normalnim okolnostima, međutim, kako kaže profesorka, ono što globalno zagrijevanje radi jeste da mijenja pozadinu.

“Sezona požara je tri mjeseca duža nego prije nekoliko decenija. Led se topi mnogo ranije i sve to otvara prozor za požare, koji sada traju duže“, naglašava ona.

Kada se sve sabere, klimatske katastrofe koštale su SAD više od 300 milijardi dolara 2017. godine.

Da podsjetimo, u požarima u Grčkoj više je od 90 mrtvih, desetine mrtvih je u Japanu zbog veoma visokih temperatura. U proteklih nekoliko nedjelja visoke temperature od preko 35 stepeni pogađale su predjele za koje to nije često, poput Velike Britanije i Skandinavije.

Požara je bilo u Švedskoj i Finskoj.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!