Deportovan bivši tjelohranitelj Bin Ladena

Njemačka je danas deportovala bivšeg tjelohranitelja ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena, u rodni Tunis, javili su njemački mediji.

Foto: pixabay.com/IlustracijaFoto: Foto: pixabay.com/Ilustracija

Sami A. je deportovan čarter letom u jutarnjim satima, objavili su „Bild“, „Velt“ i drugi mediji.

Deportacija je sprovedena uprkos odluci u posljednjem trenutku administrativnog suda u Gelzenkirhenu da bi Sami A. trebalo da ostane u Njemačkoj dok Berlin ne dobije garancije da se neće „suočiti sa torturom“ u Tunisu.

U sudu je „Veltu“ rečeno je da je moguće da deportacione vlasti nijesu na vrijeme dobile sudsku odluku, prenio je AP.

Slučaj Samija A. (42) punio je početkom godine naslovne strane njemačke štampe, koja je izvještavala da njemačke vlasti, prema odluci suda, ne mogu da ga deportuju jer bi mogao da se suoči sa torturom u Tunisu.

Mediji su ranije objavili da Sami A. od 1997. godine živi u Njemačkoj i da važi za opasnu osobu koja je pod stalnom prismotrom i svakodnevno mora da se javlja policiji.

On s porodicom živi u Bohumu i prima socijalnu pomoć, zato što je njemački sud odlučio da ne smije da bude protjeran u rodni Tunis.

Navodi se da je stranka Alternativa za Njemačku (AfD) podnijela upit o njemu pokrajinskoj vladi Sjeverne Rajne-Vestfalije, koja je saopšila da Sami A. mjesečno prima više od 1.000 eura državne pomoći, a na to treba pridodati i oko 150 eura po djetetu i druge oblike pomoći.

Godine 2012. njemački sud odlučio je da Sami A. ne može biti protjeran u Tunis, jer mu tamo prijeti mučenje i nehumano postupanje.

Sami A. je u Njemačku stigao na studije, ali je od 1999. nekoliko godina boravio u džihadističkim kampovima u Avganistanu, gdje je napredovao do pozicije jednog od tjelohranitelja terorističkog vođe Osame bin Ladena.

Navodi se da su gradske vlasti u Bohumu u nekoliko navrata pokušale da ukinu boravišnu dozvolu Samiju A, ali je svaki put odluka morala da bude povučena zbog presude u korist tuniškog državljanina koji je u međuvremenu dobio četvoro djece.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar