Erdogan upozorava Ameriku: Ako se nepoštovanje nastavi…

Redžep-Erdogan.jpg

Turski predsjednik Redžep Erdogan upozorio je da će akcije SAD protiv Turske podriti američke interese i primorati Ankaru da nađe druge prijatelje i saveznike.

“Prije nego što bude prekasno, Vašington mora da napusti pogrešno mišljenje da naš odnos može biti asimentričan i pomiri se sa činjenicom da Turska ima alternative”, naveo je Erdogan u autorskom tekstu za američki “Njujork tajms”.

Ako se taj trend “unilateralizma i nepoštovanja ne poništi”, to će, upozorio je on, primorati Ankaru da počne da traži nove prijatelje i saveznike.

Erdogan je naveo da su Turska i SAD proteklih šest decenija bili strateški partneri i NATO saveznici te da su se tokom Hladnog rata i poslije borile protiv zajedničkih izazova.

Ističući da je Turska tih godina kad god je trebalo hitala da pomogne Americi, on konstatuje da SAD sada konstantno ne razumiju i ne poštuju Tursku.

“Posljednjih godina naše partnerstvo je na testu zbog nesuglasica. Nažalost, naši napori da se okrene ovaj opasan trend bio je uzaludan. Ako SAD ne počnu da poštuju suverenitet Turske i pokaže da razumije opasnost sa kojima se naša nacija suočava, naše partnerstvo bi moglo da bude ugroženo”, zaključio je Erdogan.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar