EU: Izbori u Kambodži ne odražavaju volju naroda

Hun-Sen.jpg

Evropska unija je saopštila da izbori u Kambodži, koji su omogućili dugogodišnjem lideru Hun Senu punu kontrolu nad parlamentom, nisu kredibilni i ne odražavaju volju naroda, javlja AFP.

“Nedostatak istinskog izbornog nadmetanja i političkog procesa koji bi omogućio ravnopravno učešće svih, znači da izbori iz 29. jula ne izražavaju demokratsku volju birača u Kambodži”, saopštio je Ured EU za spoljne poslove.

Registrovano je 8,3 miliona birača na šestim izborima koji se održavaju od 1993. nakon višedecenijskih sukoba.

Međutim, Hun Sen nije imao ozbiljnih takmaca na izborima u nedjelju, nakon što je prošle godine inicirao žestoki obračun protiv opozicije.

“Tokom protekle godine kambodžanske vlasti upotrijebile su sudski sistem u zemlji i druge oblike pritiska da ograniče prostor rezervisan za političku opoziciju, kritiku i neslaganje, uključujući civilno društvo”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, to je dovelo do prinudnog raspuštanja glavne opozicione stranke, Partije nacionalnog spasa Kambodže (CNRP), koju je prošle godne raspustio Vrhovni sud, dok je predsjednik stranke stavljen u zatvor.

EU je zbog toga odbila da učestvuje kao posmatrač na izborima obustavila je finansijsku pomoć nadležnim institucijama u Kambodži za organizovanje izbornog procesa.

Narodna partija Kambodže (CPP) premijera Hun Sena objavila je danas da je osvojila sva mjesta u parlamentu zemlje na juče održanim parlamentarnim izborima koji su bili pod punom kontrolom vlasti i na kojima nije učestvovala glavna opoziciona partija. Ta pobjeda donosi Senu, koji je na vlasti 33 godine, još jedan petogodišnji mandat.

EU je zatražila od kambodžanskih vlasti da ponovo uspostave demokratiju i da krenu u dijalog s opozicijom i stvore uslove za slobodnu političku raspravu i konkurenciju, gdje mediji i civilno društvo mogu slobodno da koriste svoja prava bez “neopravdanih restrikcija”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!