EU razmatra uvođenje jačih mjera protiv Pjongjanga

#Evropa #FederikaMogerini #Rakete

federika-mogerini-2.jpg

Evropska unija EU razmatra uvođenje oštrijih sankcija Sjevernoj Koreji zbog testiranja balističkih raketa, a kako bi spriječila tu zemlju da dalje finansira razvoj nuklearnog naoružanja.

“Sjeverna Koreja je država protiv koje mi (Evropljani) imamo najrestriktivnije mjere i odlučili smo da ćemo razmotriti uvođenje jačih mjera u potpunoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima”, rekla je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini na konferenciji za novinare nakon sastanka, prenio je AFP.

Ministri spoljnih poslova država članica EU danas su na sastanku osudili testiranje koje je Sjeverna Koreja izvela, i ocijenili da to predstavlja otvoreno kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti EU.

Ministri su istakli i potrebu prije za diplomatskim nego vojnim rješenjem, i ostavili otvorena vrata za dijalog.

“Denuklearizacija Korejskog poluostrva mora da bude postignuta mirnim putem. To isključuje vojnu akciju”, poručila je Mogerini.

Kako je AP prethodno prenio, u današnjem saopštenju se navodi da izvršna vlast EU osuđuje testiranje obavljeno ranije ovog mjeseca kao ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, i poziva na okončanje takvih aktivnosti.

Osim postojećih sankcija, EU će, kako je saopšteno, razmotriti dalje “odgovarajuće odgovore” u saradnji sa saveznicima i Ujedinjenim nacijama.

Istovremeno, EU je ponudila podršku Južnoj Koreji u naporima da pregovara sa Sjevernom Korejom.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!