EU: Rusiju i Iran da zaustave nasilje u Siriji

Evropska unija (EU) je saopštila da izveštaji o vazdušnom napadu u Siriji u kojem je poginuo velik broj civila ukazuju da su snage sirijskog predsednika Bašara Asada još jednom upotrebile hemijsko oružje.

.

„Gotovo tačno godinu dana od strašnih napada na Kan Šejkun, veliku zabrinutost izaziva nastavak korišćenja hemijskog oružja, naročito protiv civila. EU najoštrije osuđuje upotrebu hemijskog oružja i poziva na momentalan odgovor međunarodne zajednice“, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove.

EU je u saopštenju pozvala Asadove saveznike Rusiju i Iran da iskoriste svoj uticaj „da spriječe nove napade i da obezbijede prestanak neprijateljstava i širenje nasilja“, u skladu s Rezolucijom 2401 Ujedinjenih nacija.

„Zaštita civila mora da ostane apsolutni prioritet“, navodi EU.

EU podsjeća da je jula 2017. i marta 2018. godine uvela dodatne restriktivne mjere protiv visokih zvaničnika i naučnika odgovornih za razvoj i upotrebu hemijskog oružja u Siriji i dodaje da je „za veliko žaljenje“ što je Rusija u novembru 2017. g uložila veto na produženje mandata Zajedničkog istražnog mehanizma.

„EU poziva Savjet bezbjednosti UN da hitno ponovo uspostavi taj mehanizam kako bi počinioci napada hemijskim oružjem bili utvrđeni“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!