Evropljani se najopuštenije oblače za posao

By aleksandra stankovic

1809odijela


D
ok u Mađarskoj dolazak u kratkim pantalonama na posao ne bi nikog pretjerano iznenadio, dotle bi u Indiji osoba koja bi se tako obukla bila procijenjena kao zabušant, za koga nema izgleda da će dostići neku rukovodeću poziciju, ukazuje zajednička anketa Rojtersa i kompanije za istraživanje tržišta „Ipsos”.

Ova anketa, kojom je obuhvaćeno oko 12.500 osoba iz 24 zemlje, je pokazala da su Evropljani najopušteniji kad je u pitanju oblačenje na poslu – samo je 27 odsto građana starog kontinenta izjavilo da na posao odlazi u poslovnom odijelu ili nekoj drugoj prikladnoj odjeći.

Najliberalniji su Mađari, od kojih svega 12 odsto za posao koristi odijela i sličnu prikladnu odjeću.

Među anketiranima iz Mađarske, 46 odsto je reklo da se na poslu mogu nositi i kratke pantalone, dok 56 odsto odobrava sandale i apostolke.

Najkonzervativnijim su se pokazali Indijci, od kojih 58 odsto nosi poslovno odijelo ili neku drugu prikladnu odjeću, a samo 24 odsto smatra da su i kratke pantalone u redu.

Takođe samo 21 odsto Indijaca odobrava sandale na poslu.

„Jasno je da se u svijetu ljudi više oblače u skladu s mjestom na kojem su i svojim položajem u društvenoj hijerarhiji, nego u skladu s vremenskim prilikama”, zaključuje Džon Rajt, potpredsjednik „Ipsosa”.

Četiri od deset anketiranih ističe da oni koji se opušteno odijevaju u njihovoj firmi nikad ne bi mogli da dođu do višeg položaja, a 66 odsto anketiranih da rukovodioci uvijek treba da budu prikladnije odjeveni nego njihovi podređeni.

Posle Indijaca, najkonzervativniji u pogledu oblačenja na poslu su stanovnici Saudijske Arabije, a na trećem mjestu su Francuzi.

Kad je u pitanju odijevanje rukovodećeg kadra, Šveđani su najliberalniji – samo 27 odsto smatra da je opušteno odijevanje prepreka da neko ostvari rukovodeću funkciju.

(bankar.me)

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!