Evropski parlament da brani evropski suverenitet

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas je u Strazburu pozvao poslanike u prvom obraćanju u Evropskom parlamentu da „čvrsto brane evropski suverenitet“ protiv izazova autoritarizma u nekim zemljama Evropske unije (EU), prenijela je agencija Frans pres.

Ambicije o obnovi Evrope zasad nijesu naišle na veliko oduševljenje pojedinih zemalja (foto:Beta)Foto: Ambicije o obnovi Evrope zasad nijesu naišle na veliko oduševljenje pojedinih zemalja (foto:Beta)

„Želim da pripadam generaciji koja je odlučila da čvrsto brani demokratiju… Neću podleći fascinaciji prema autoritarnim režimima“, rekao je Makron u govoru i dodao da ne želi da pripada „generaciji uspavanih“.

Kako su ranije prenijeli francuski mediji, Makron u govoru želi da oživi svoje ambicije o obnovi Evrope, koje za sada nisu naišle na veliko oduševljenje pojedinih zemalja.

Ambicije francuskog predsjednika nailaze na prepreke poslije nedavnih parlamentarnih izbora u Italiji i Mađarskoj, gdje su pobijedili evroskeptici, dok se Evropa na spoljnom planu suočava s ratom u Siriji, nepredvidivim potezima američkog predsjednika Donalada Trama i s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je za mnoge nezgodan sagovornik.

Zbog sve veće zabrinutosti radi podijeljenosti unutar EU, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas Makronu u Strazburu da EU čine 28 zemalja članica i da Unija nije „klub“ koji upravljaju Francuska i Njemačka.

Kako je prenijela agencija AP, Junker je Makronu rekao da je Francuska „dala novu nadu“ EU, ali je podsjetio da je Evropa zajednica, u kojoj je i Velika Britanija dok ne napusti članstvo naredne godine.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!