Francuska izdvaja 550 miloina eura za ekonomske reformame u Libanu

Lebanese-Flag.jpg

Francuska će obezbijediti 550 miliona eura (672 miliona dolara) za podršku ekonomskim reformama u Libanu, koji trpi posljedice od uticaja rata u susjednoj Siriji, saopšteno je danas u Parizu.

Međunarodni donatori žele da pruže podršku Libanu u sprovođenju prijeko potrebnih reformi na današnjoj konferenciji u Parizu, na kojoj se zvanični Bejrut nada da će dobiti podršku od 16 milijardi dolara za plan kapitalnih investicija, prenosi agencija Rojters.

Liban je okarakterisao konferenciju kao pokazatelj međunarodne podrške zemlji koja primila 1,5 miliona sirijskih izbjeglica i privredi ugroženoj od posljedica sedmogodišnjeg rata u Siriji.

Francuski ministar za evropske i međunarodne poslove, Žan-Iv Le Drian, rekao je na otvaraju konferencije da će njegova zemlja Libanu dati povoljne kredite bez kamate ili sa vrlo malom kamatom u iznosu od 400 miliona eura, kao i 150 miliona eura donacija.

Liban, koji ima jedan od najviših nivoa državnog duga u svijetu, nada se da će obezbijediti finansijsku podršku za realizaciju prve faze plana kapitalnih investicija, teškog 10 milijardi dolara. Prva faza plana se odnosi na obnovu infrastrukture – puteva, energetskih kapaciteta i javnog saobraćaja.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!