Godišnjica Mulerove istrage: Šta smo do sada saznali?

BN-WL896_3jFtM_OR_20171206141511.jpg

Bivši direktor FBI-a Robert Muler prije godinu dana imenovan je za specijalnog savjetnika koji je preuzeo istragu Ministarstva pravde o eventualnoj koordinaciji između Rusije i predsjedničke kampanje Donalda Trampa 2016. godine.

Agencija Associated Press analizirala je šta je do sada urađeno, a šta je ono što slijedi u budućnosti i navodi da su za istragu centralna dva pitanja.

“Da li su se ljudi iz Trampovog štaba dogovorili sa Kremljom da usmjeravaju predsjedničke izbore u korist republičkog kandidata i da li je Tramp pokušao da ometa istragu nakon što je preuzeo dužnost.”

Do sada su ispitani sadašnji i bivši zvaničnici Bijele kuće, kao i strani privrednici i osoblje iz izbornog štaba, kao i da je ukupno 19 lica i tri ruske kompanije optuženo ili su se izjasnile krivim, piše AP.

“Krivični procesi do sada nisu riješili suštinsko pitanje o vezi između Trampa i Rusije, ali su otkrili opredjeljenje Rusa da Trampa smjeste na funkciju,” ocjenjuje američka agencija, i ističe se da je najveće nerešeno pitanje do sada da li će Tramp odgovarati na Mulerova pitanja i šta će se dogoditi ako do toga ne dođe.

AP dodaje i da nije jasno kako će se sve ovo završiti, odnosno da nije jasno kada i koliko će Mulerov rad biti otkriven javnosti i precizira da on do sada javno aposlutno ništa nije rekao o istrazi, kao i da je to jedino uradio njegov punomoćnik na sudu putem detaljnih optužnica.

Proširena istraga

Mjesecima, među advokatima koji zastupaju svjedoke i subjekte u Milerovoj istrazi spominje se kako se ispitivanja o Rusiji bliže kraju, možda već početkom ljeta, piše CNN.

Posljednjih dana, neke od tih prognoza se mijenjaju, jer Mulerov tim nastavlja da vraća svjedoke na naknadne intervjue, a u nekim slučajevima i na svjedočenje pred velikom porotom u Vašingtonu.

S druge strane je situacija u kojoj su advokati koji zastupaju Trampa u sukobu s Mulerovim timom o tome hoće li predsjednik sarađivati i dati dobrovoljnu izjavu.

“Pregovori su se razvukli, djelimično jer se predsjednik borio da zadrži stare i unajmljuje nove advokate, kojima predlaže smjer rada iako se oni tek upoznaju s činjenicama,” kaže CNN.

“Šanse su sada 50-50,” rekao je za CNN Rudi Đulijani, jedan od najnovijih članova pravnog tima predsjednika, kada je riječ o šansama za izjavu.

Ostali članovi pravnog tima daju mnogo manje šanse, a u međuvremenu se pripremaju za slučaj da Muler odluči da izda nalog za intervju s predsjednikom – potez koji bi mogao dovesti do dugotrajne pravne bitke koja bi mogla da se završi pred Vrhovnim sudom.

“Mi to ne želimo,” rekao je Đulijani o mogućem ustavnom sporu. “Ako ne dobijemo osnovna pravila koja smatramo poštenim, imat ćemo spor.”

Times: “Pitanja na koja nije odgovorila Milerova istraga”

Magazin Time prvu godinu Mulerovog rada gleda kroz pitanja koja su ostala bez odgovora,a jedno od njih je da li je Tramp znao za sastanak u Trump Toweru uoči izbora na kome su bili predsjednikov sin Donald Trump Jr., bivši šef šef kampanje Pol Menfort i Trampov zet i savjetnik u Bijeloj kući Džerard Kušner sa ruskom advokaticom Natalijom Veselnitskajom.

“Ako je Tramp znao za sastanak, to ukazuje da je sastanak bio važniji nego što je to njegov tim predstavljao i postavlja se pitanje zašto je onda tvrdio da nije znao za njega,” stoji u tekstu Timesa.

Među pitanjima bez odgovora list navodi i to da se ne zna šta je politički konsultant Rodžer Stoun znao o hakovanim e-mailovima i da li je to rekao Trampu.

Times se pita i zašto se Kušner sastao sa ruskim bankarima i podsjeća da je Bijela kuća saopštila da je sastanak organizovan na zahtev tadašnjeg ruskog ambasadora Sergeja Kiseljaka, ali Trampovi kritičari su dovodili u pitanje motive za sastanak i jedne i druge strane. Times piše i da Muler navodno istražuje finansije i poslovanje Kušnera.

Prema pisanju Timesa, Mulerov tim ima širok spektar pitanja kojima treba da se bavi. Između ostalog, pitanja poput dogovora Trampa i njegovih saradnika iz prošlosti, ruskog uticaja na izbore preko društvenih mreža ili eventualnog ometanja pravde vezano u istrazi.

Godina dana od početka istrage – krajnje vrijeme da se privede kraju

Hans von Spakovski, viši pravni savjetnik Fondacije Heritage koji piše za Fox News, smatra da je tokom protekle godine Muler uspio da potroši 10 miliona dolara iz fondova poreskih obveznika i enormno vrijeme ispitanika, prisilio je mnoge da pokrenu predloge zakona, a osim toga istraga je imala negativan učinak na funkcionisanje Bijele kuće.

Fox prenosi i izjavu Đulijanija koji je za tu televiziju rekao da je Miler Trampovom pravnom timu rekao da neće tražiti optužnicu protiv predsjednika.

“To znači da bi jedini način na koji bi Miler mogao djelovati protiv Trampa mogao biti da obezbijedi dokaze koje bi demokrate prihvatile u Kongresu,” ističe Fox News.

Zaključuje se i da bi Miler morao u tom slučaju imati dokaze koji će rezultirati stvarnim optužnicama koje imaju veze sa njegovim prvobitnim zadatkom i koje opravdavaju njegovu kontinuiranu potrošnju sredstava poreskih obveznika.

“Ali nakon godinu dana, još nije javno pokazao bilo šta što ide u prilog činjenici da je on najprije bio zadužen za istragu o tome da li je bilo ikakvog dogovora na izborima 2016. godine između Trampove kampanje i Rusije,” dodaje Fox news.​

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!