Gutereš upozorio: Ozbiljna nestašica novca u Ujedinjenim nacijama

antonio_guteres05102016.jpg

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas na ozbiljnu nestašicu novca u UN, navodeći u poruci osoblju da su mjere štednje na pomolu.

Gutereš je izjavio da je finansijska kriza izazvana prvenstveno neuspjehom država članica UN da plaćaju svoje obaveze na vrijeme, dodavši da je zatražio da brzo uplate svoj udio u budžetu UN-a.

“Naš priliv novca nikada nije bio tako nizak tako rano u kalendarskoj godini, a širi trend takođe je zabrinjavajući: ostajemo bez novca brzo, a dugo smo u crvenom”, napisao je Gutereš na sajtu za internu komunikaciju u UN-u.

“Trebalo bi da preduzmemo mjere na smanjenju troškova, sa fokusom na troškove koji nisu povezani s osobljem”, navodi čelnik UN i dodaje da je zadužio odjeljeljenje za menadžment da obezbijedi smanjenje troškova.

Generalna skupština u decembru je usvojila dvogodišnji radni budžet Ujedinjenih nacija vrijedan 5,4 milijardi dolara, koji je odvojen od budžeta UN za mirovne operacije.

Ukupno 122 od 193 članice UN izmirile su svoje finansijske obaveze zaključno sa julom, ali ta lista ne uključuje Sjedinjene Države, najvećeg pojedinačnog donatora Svjetske organizacije, prenosi AFP.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!