Indija: Predsjednik iz najnižeg sloja društva?

#Azija #Indija #PredsjedničkiIzbori

indija.jpg

Danas se u Indiji održavaju predsjednički izbori i već sada se zna da će budući šef države pripadati najnižem društvenom sloju.

I vladajuća Indijska narodna partija (BJP) premijera Narendre Modija, i opozicija okupljena oko Indijskog nacionalnog kongresa (Kongresna stranka) nominovale su kandidata iz najniže kaste, čiji su pripadnici nekada smatrani “nedodirljivima”, a danas ih nazivaju “dalitima”.

Ko su kandidati?

Ram Nat Kovind (71) do sada je bio guverner savezne države Bihar. Njegova protivkandidatkinja je Meira Kumar (72), koja je do sada bila prva žena predsjednik parlamenta u Indiji. Pobjednik će postati drugi predsjednik iz kaste dalita posle Koherila Ramana Narajanana, koji je bio na vlasti od 1997. do 2002.

Za razliku od većine pripadnika najniže kaste, ovo dvoje kandidata je daleko doguralo. Ostalih 200 miliona dalita i danas su žrtve krute društvene hijerarhije, zasnovane na 3.000 godina starom hinduističkom sistemu kasti, prema kome svaki Indijac, zavisno od pripadnosti njegove porodice, od rođenja pripada ili jednoj od četiri glavne klase, ili kasti “nedodirljivih” (tzv. varna kasta).

Iako Ustav od 1950. godine predviđa mjere protiv diskriminacije ovih grupa, ona je i dalje sveprisutna. Dalitima je i dalje zabranjen pristup hramovima i ne smiju da piju vodu sa javnih česmi. Većina njih ni danas nema zemlju i obavlja uglavnom fizičke poslove, pri čemu najčešće rade kao skupljači otpada.

Poznavaoci prilika u zemlji smatraju da izbor novog predsjednika u tom smislu neće mnogo promijeniti. Vlast u Indiji je u rukama premijera, a predsjednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu.

Činjenicu da će se prvi put u istoriji za naklonost birača boriti dvoje dalita, mnogi vide kao smišljen plan hinduističke nacionalističke vladajuće stranke. Time što je nominovala dalita za kandidata, BJP želi da se predstavi kao veoma napredna stranka i pridobije što više glasova birača iz najnižih slojeva društva.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!