Iran sprema zakon o cilju borbe protiv SAD

#Azija #Iran

iran1.jpg

Iranski parlament pokrenuo proceduru za izglašavanje zakona u cilju borbe protiv “terorističkih” akcija SAD-a.

Agencija Isna navodi da će parlament Irana glasati o zakonu kojim bi se ojačali raketni program te zemlje i specijalne Kuds jedinice Revolucionarne garde. Velika većina poslanika je glasala za prioritetnu raspravu o tom zakonu, navela je agencija Isna.

“Poruka je jasna i Amerikanci je moraju razumjeti. To što radite upereno je protiv iranskog naroda i parlament će se tome oduprijeti svim snagama”, rekao je predsjednik parlamenta Ali Laridžani.

Prema navodima Isne, zakon predviđa dodjeljivanje dodatnih 260 miliona dolara raketnom programu i 260 miliona jedinici Kuds, elitnoj jedinici iranske vojske za borbu protiv terorizma.

Glasanje dolazi u trenutku kada je američka vlada odlučila da održi nuklearni sporazum koji su u julu 2015. sklopili velike sile i Iran, ali i objavila da će uvesti nove sankcije Teheranu zbog raketnog programa i njegovog djelovanja na Bliskom istoku.

Iran podržava vlade Iraka i Sirije i tamo šalje vojne savjetnike i dobrovoljce da bi pomagali vojskama tih zemalja u borbi protiv pobunjeničkih i džihadističkih grupa.

Senat SAD je u junu glasao za predlog zakona o novim sankcijama Iranu da bi se ta zemlja kaznila zbog podrške međunarodnim terorističkim aktima.

Iranski parlament je saopštio da će usvojiti svoj zakon ako Predstavnički dom SAD odobri predlog zakona koji je usvojio Senat.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!