Islamski lideri pozvali na bojkot svetilišta

#Jerusalim

Islamski lideri pozvali su danas muslimane da bojkotuju sveto mjesto u Jerusalimu, koje u samom središtu izraelsko-palestinskog sukoba, iz protesta što je Izrael postavio detektore za metal na ulaznim vratima nakon smrtnosnog napada tri izraelska Arapina u petak u kome su ubijena dva izraelska policajaca i napadači.

(Beta/AP)

Izrael je zatvorio to mjesto, sveto i za muslimane i za Jevreje, što inače rijetko čini i otkazao tradicionalne molitve desetina hiljada muslimana petkom u podne, prenio je Asošijetid pres.

Svetilište koje muslimani zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište), a Jevreji Brdo hrama jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Kupola na steni i Al Aksa, ponovo je otvoreno u nedjelju, ali uz nove bezbjednosne mjere.

Jordanska islamska uprava Vakf, koja se bavi vjerskim poslovima na svetilšitu, bila je ogorčena zbog detektora za metale.

Desetine vjernika molile su se juče na ulicama kraj kapije koja vodi do svetilišta odbivši da prođu kroz te detektore. Manji sukobi izbili su kada su neki muslimanski vjernici pokušali da zaustave druge da prođu, javili su izraelski mediji.

Izraelska policija je saopštila da su uprkos napetosti stotine vjernika ušle na Brdo hrama, ispod koga se nalazi Zid plača. Vakf je danas zajedno s drugim islamskim grupama izdao saopštenje u kome poziva muslimane da „odbiju i bojkotuju sve izraelske mjere agresije, uključujući izmjenu istorijskog statusa kvo i postavljenje detektora za metal“.

Oni su pozvali vjerne da se „time ne bave uopšte i da ne ulaze kroz to u džamiju uopšte“. U saopštenju se da narod poziva da se moli ispred kapija džamije i na ulicama u Jerusalimu ako metalni detektori budu i dalje nametani.

Sudbina tog mjesta, kao i status istočnog Jerusalima, u kome se nalazi, jedno je od najeksplozivnijih nesporazuma između dva naroda. Svaka promjena dogovora izaziva napetost, a zatvaranje svetilišta u petak izazvalo je osude u arapskom svijetu.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!