Izrael poslao delegaciju u Kairo na pregovore

By Balsa Knezevic

3007gaya


T
rodnevni prekid vatre, koji je započeo jutros u 8 sati po lokalnom vremenu, poštuju obje zaraćene strane, što je navelo Izrael da danas popodne pošalje pregovarački tim u Kairo na indirektne pregovore sa Palestincima, u cilju da se postigne dugotrajno primirje.

Izrael je prethodno rekao da će čekati i vidjeti da li se Hamas drži prekida vatre, prije nego što pošalje delegaciju da se uključi u pregovore koji su do sada izbjegavani.

„Delegati su otišli prije nešto manje od sata. Vjerujem da su već stigli u Egipat“, rekao je jedan neimenovani izraelski zvaničnik Rojtersu.

Ne isključuje se, međutim, mogućnost da prekid vatre bude narušen, kao što se to već dešavalo i dvije strane su se međusobno osuđivale za kršenje.

Izraelska javnost je dobila instrukcije da bude na oprezu. Izraelska strana ističe da je prekid vatre bezuslovan i da je prihvaćen nakon što je završeno uništavanje tunela, prokopanih ispod granice za napade na Izraelce.

Palestinska delegacija, koja je već u Kairu, predstavila je svoje zahtjeve u nedelju, a kasno sinoć je objavljeno da je dogovor o primirju postignut.

Lista palestinskih zahtjeva za trajnije primirje je duga, a uključuje ukidanje blokade pojasa Gaze uz otvaranje svih graničnih prelaza. Takođe se traže međunarodne garancije da će se Izrael uzdržati od pokretanja vojnih napada i pomoć međunarodne zajednice u izgradnji pojasa Gaze.

Prve procjene pokazuju da bi obnova mogla potrajati godinama, pa čak i tri decenije, imajući u vidu obim razaranja, presječen dovod struje i vode i da je šteta oko 6 milijardi dolara.

Palestinci, takođe, zahtjevaju da imaju aerodrom i luku, uz slobodan prolaz između dvije teritorije koje razdvaja Izrael – pojasa Gaze i Zapadne obale. Izraelski zvaničnici su odbacili tu listu zahtjeva nedavno, oznacičši je „potpuno nerealističnom“.

Portparol izraelske vlade Mark Regev rekao je da je za Izrael važna demilitarizacija pojasa Gaze, jer ne želi da se sukob ponovi za 6 meseci ili godinu dana.

Via: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!