Izraelski istražitelj prijetio tinejdžerki

Porodica palestinske tinejdžerke Ahed Tamimi, koja je postala „ikona otpora okupaciji Izraela“, objavila je djelove video snimka na kojima se vidi kako joj izraelski istražitelj prijeti hapšenjem članova njene porodice ako ne bude sarađivala.

(Beta/AP)

Takođe se čuje kako istražitelj komentariše njen izgled, svijetlu kožu i „ oči anđela“.

„Kada pomislim na moju malu sestru, njene oči izgledaju kao tvoje oči. Ona je bijela kao ti. Na suncu izgleda kao hamburger. A ti? Kako ti izgledaš na suncu?Crvena, crvena crvena? Kada vidim tvoje oči kažem šteta ( haram) je da si ovdje (u pritvoru)“, rekao je vojni obavještajni agent sjedeći na stolici do uhapšene Palestinke u pokušaju da je navede da govori, povremeno joj prijeteći.

Taj agent izraelske vojne obavještajne službe s vremena na vrijeme se sasvim približava 16-godišnjoj Palestinki koja ne odgovara i više puta se poziva na svoje pravo da ćuti.

Njen otac Basem Tamimi rekao je novinarima da je snimak dokaz neuspjelog pokušaja Izraela da slomi njegovu kćerku, označivši je kao simbol otpora poluvjekovnoj vojnoj okupaciji Izraela.

Otac smatra da ćutanje njegove ćerke pokazuje da Palestinci nijesu žrtve, već borci za slobodu.

U izraelskim zatvorima je trenutno 356 maloletnika, a Tamimi je osuđena na osam mjeseci zatvorske kazne jer je ošamarila dva vojnika kada je čula da je ranjen njen, godinu dana mlađi, rođak.

Video snimak od 26.decembra je deo dokumenata o njenom slučaju koji je predat odbrani, nakon podizanja optužnice, izjavio je izraelski aktivsta Jonatan Polak.

Advokat tinejdžerke je podnio tužbu zbog taktike istrage, koja očito uključuje prijetnje, prisilu i insinuacije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!