„Ja sam odgovoran za ono što se dešava“

Izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg priznao je danas da je njegova kompanija bila prespora u reagovanju na rusko miješanje u američke izbore i izvinio se zbog skandala s privatnim podacima korisnika, koje su aplikacije prikupljale bez njihove saglasnosti.

Foto: Beta/AP

„Ja sam osnovao Fejsbuk, ja upravljam njim i ja sam odgovoran za ono što se ovdje dešava“, navodi se u izjavi koju je pročitao pred komitetom za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma Kongresa.

On je rekao da to uključuje „lažne vijesti, strano miješanje u izbore i govor mržnje, kao i privatnost razvojnih timova i podataka“.

Prema njegovim riječima, Fejsbuk je „idealistička i optimistična kompanija“, ali kompanija koja nije dobro shvatila svoju odgovornot, što je ocenio kao „veliku grešku“.

Zakerberg će sjutra svedočiti pred nadzornim komitetom Senata, a danas se sastao s više kongresmena.

On je pozvan da se pojavi i pred Evropskim parlamentom, a odbijanje da to učini neki evroposlanici su ocijenili kao „neprihvatljivo nepoštovanje“, piše Frans pres.

„Zakerbergovo odbijanje da se pojavi pred Evropskim parlamentom je neprihvatljivo nepoštovanje“, rekao je šef poslaničke grupe Evropske narodne partije Manfred Veber.

Prema Veberu, Zakerberg „ne bi trebalo da potcijeni kapacitet EP da sprovede korake protiv Fejsbuka i protiv njega kao šefa Fejsbuka“, i da EU ima mogućnost da toj kompaniji stvori velike probleme.

„Mora da nas poštuje. Treba da dođe i objasni pred EP kao što će to uraditi pred Kongresom SAD“, izjavio je Veber.

Skandal je izbio kada se saznalo da su privatni podaci miliona korisnika Fejsbuka na nepropisan način završili u rukama firme Kembridž analitika, koja ih je koristila u radu za predsjedničku kampanju Donalda Trampa.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!