“Jesen u Grčkoj”: Jaka kiša, vjetar, poplave…

#Evropa #Grlka #Nevrijeme #Poplave

oluja.jpg

Hladno vrijeme, kiša i jak vjetar u Grčkoj napravili su velike probleme srpskim turistima, a pojedina mjesta čak imaju i problema sa poplavama.

Summer Hail Storm in Metsovo as Greece is Hit by severe weathe…

BREAKING: Mainland Greece is hit by severe weather conditions. The phenomena are in full force moving south towards Athens. Meteorologists have warned that Greece will experience "rare phenomena we haven’t seen before during the summer" starting on Sunday eve and throughout Monday. The video below, recorded live by Epirusgate shows an intense hail and rain storm that turns the streets of the Greek town of Metsovo into rivers. Stay alert!Read more here: http://greece.greekreporter.com/2017/07/16/greeks-bear-the-brunt-of-medusa-a-weather-phenomenon-video/

Posted by Greek Reporter on Sonntag, 16. Juli 2017

Srpski turisti fotografije nevremena objavili su na društvenim mrežama. Najkritičnije će biti tokom današnjeg dana, predviđaju meteorolozi, a prenose tamošnji mediji.

Kiša je, između ostalog, padala u Sartiju, Leptokariji, Nikitiju, Paraliji, Nea Vrasni, Stavrosu, Pargi, Haniotiju, Pefkohoriju, Trikali…

Temperatura u pojedinim mjestima bila je oko 15 stepeni.

Gosti iz Srbije, koji su odsjeli u jednom hotelu na Sitoniji, evakuisani su danas iz hotela zbog rijeke koja se izlila i poplavila cio kraj. Kako kažu, hotelu trenutno ne može da se priđe od vode.

“Pale su velike količine kiše za posljednjih 12 sati na Sitoniji, između Nikitije i Torinija. Na putevima ima i odrona, kamenja i drveća, pa se saobraćaj odvija usporeno. Hotel u kojem se nalazilo oko 20 naših turista je evakuisan. Potpuno je potopljen jer se rijeka izlila i u hotel, koji se nalazi odmah pored plaže. Dio grupe kojima je ostalo nekoliko dana do kraja odmora krenuli su nazad za Srbiju, a ostalima tražimo smještaj u drugim hotelima i apartmanima. U kontaktu smo sa njima, trudimo se da svima pomognemo”, kažu u jednoj turističkoj agenciji.

Posted by Bojan Mađerčić on Sonntag, 16. Juli 2017

Kako se navodi, prema prognozama, prestanak padavina u Grčkoj se očekuje do večeras.

Na društvenim mrežama objavljena je i fotografija iz mjesta Toroni na kojoj se vidi kako je jedan dio grada poplavljen.

“Za sada smo bezbjedni ali sve je potopljeno. Sutereni su evakuisani na gornje spratove, vodu su isključili. Jutros smo budili sve da premještaju kola ali poslije sat vremena većina automobila je bilo pod vodom. Ljudi bosi gaze kroz vodu u kupaćim gaćama i idu da spšavaju kola. Pojedini sjede napolju, i pokušavaju da sačuvaju automobile. Mi čuvamo djecu, na prvom smo spratu”, navodi jedan od srpskih turista iz Toronija za “Blic”.

Temperatura je trenutno najveća u Heraklionu, najvećem gradu Krita, gdje je 27 stepeni. Slično je i u Mitileni na Lezbosu. Međutim, u Solunu je 18 stepeni, Larisi 17…

Kako se vidi na snimcima, bujice su preplavile ulice, a poplave prijete da ugroze i prizemne apartmane, pa su mnogi turisti sa kofama u rukama, krenuli u odbranu svojih soba.

“Haos, ima tri slivnika od kojih nijedan ne funkcioniše, da nijesu počeli da izbacuju vodu počela bi da nam ulazi u sobe”, napisala je autorka snimka na kojem Srbi kofama izbacuju vodu sa prizemne terase.

Kako je prenijela grčka agencija ANA, oblačno vrijeme i sjeverni vetar se očekuje i sjutra, a veoma je moguće da će padati i kiša.

Ova vremenska pojava se naziva “Meduza” i donosi obilne kiše, nevremena sa grmljavinom i jakim vjetrovima, a povremeno grad, pa i snijeg, navodi “Blic”.

Meduza se pojavljuje nakon serije toplotnih talasa kojih je ovog ljeta bilo nekoliko u Grčkoj. Kako prenose grčki mediji, zbog velikih kiša koje su pale u Solunu, došlo je do zastoja u saobraćaju na Halkidikiju i Larisi. Nevrijeme je počelo tokom noći, oko 1.30 u nedjelju, kada je u Agriniju 30 minuta padao pljusak. Putevi su postali rijeke. U pojedinim djelovima zemlje letjeli su krovovi kuća, a polja i ulice su ostale pod vodom.

Očekuju se da će Meduza zahvatiti i Trakiju, kao i centralnu Makedoniju i Tesaliju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!