Kim Džong Un prijeti otkazivanjem sastanka sa Trampom zbog vojnih vježbi Južne Koreje i SAD

#KimDžongUn #Prijetnje

Foto: Tanjug, AP

Sjeverna Koreja je zaprijetila otkazivanjem sastanka sa SAD zakazanog za 12. jun u Singapuru.

Kao razlog za moguće povlačenje iz razgovora, potpomognutih „istorijskim susretom“ dvije Koreje u Panmundžomu 27. aprila, Pjongjang navodi zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje koje je nazvao „provokacijom“.

Vazdušna vojna vežba „Max Thunder“ održava se jednom godišnje i služi ojačanju južnokorejske i američke alijanse i borbene spremnosti, naveo je u izjavi portparol Pentagona, pukovnik Rob Mening.

Dvonedjeljna vježba počela je u petak. U njoj učestvuje 100 borbenih aviona, uključujući i 8 F-22 aviona sa smanjenim radarskim odrazom i nespcifikovan broj B-52 bombardera i F-15K mlaznjaka, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

„Odbrambena priroda kombinovanih vježbi je jasna godinama unazad i nije se promijenila“, izjavio je Mening.

Režim u Pjongjangu vjeruje da su to vježbe za invaziju Sjevera i provokacija koja dolazi u doba otopljavanja odnosa između Pjongjanga i Seula, prenosi Jonhap.

Iako CNN prenosi da su zvaničnici u Bijeloj kući uhvaćeni nespremni ovakvim razvojem događaja i da uprkos tome nastavljaju pripreme za planirani sastanak između Donalda Trampa i Kim Džong Una, Entoni Rugiero, stariji saradnik u Fondaciji za odbranu demokratija kaže da je to bilo za očekivati:

„Ponašanje Sjeverne Koreje nije iznenađujuće. Ono je iz škole pregovora Kim Džong Ila: podići očekivanja diplomatskim napretkom, otkazati/nagovestiti otkazivanje sastanka i to iskoristiti za više pogodnosti na sastanku.“

„Trampova administracija mora da prozre ovaj očigledan primjer da se iznude povlastice. SAD bi trebalo da nastave vježbe i da podsjete Kima da će se kampanja maksimalnog pritiska nastaviti ako se Sjeverna Koreja povuče sa samita“, dodao je on.

Sjeverna Koreja je zbog vojnih vježbi odložila i nastavak pregovora i diplomatskih susreta sa Južnom Korejom, koji su bili zakazani za danas.

„Takvo ponašanje Sjevera nije u skladu sa duhom i svrhom Panmundžom deklaracijom potpisanom od strane vođa Sjevera i Juga 27. aprila“, navodi se u saopštenju južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje.

Nedeljnik

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!