Kompromitovani podaci 2,7 miliona korisnika?

Moguće je da su lični podaci do 2,7 miliona evropskih korisnika Fejsbuka bili prebačeni na neprikladan način britanskoj firmi Kembridž analitika (CA), saopštila je danas Evropska komisija pozivajući se na podatke koje joj je dala ta društvena mreža.

Foto: Beta/AP

„U imejlju Fejsbuk nam je potvrdio da su lični podaci do 2,7 miliona Evropljana, ili ljudi koji žive u EU da budemo precizniji, mogli da budu prenijeti firmi Kembridž analitika na neodgovarajući način“, rekao je portparol Evropske komisije novinarima, prenio je AFP.

Evropska unija je saopštila ranije da će kontaktirati organe za zaštitu podataka zemalja članica i SAD kako bi bolje utvrdila da li je društvena mreža Fejsbuk kršila evropske propise o privatnosti poslije curenja podataka nekoliko miliona ljudi.

Britansku kompaniju Kembridž analitika optužuju da je koristila lične podatke miliona korisnika, nepošteno prikupljene putem Fejsbuka, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD 2016.

Fejsbuk je naveo i da je Kembridž analitika možda imala neovlašćen pristup podacima 87 miliona ljudi, a ne 50 miliona, kako se prvobitno mislilo.

Fejsbuk je saopštio prije dva dana da će ograničiti dostupnost nekih podataka o korisnicima trećim licima, u sklopu mjera koje preduzima poslije skandala s kršenjem privatnosti.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!