Kuvajt dao ambasadoru Sjeverne Koreje mesec dana da ode

#Svijet #Kuvajt #SjevernaKoreja

koreja.jpg

Kuvajt je dao mjesec dana ambasadoru Sjeverne Koreje da napusti tu zemlju i odlučio da snizi diplomatski nivo svog prisustva u Pjongjangu.

I diplomatsko prisustvo Sjeverne Koreje u Kuvajtu biće sniženo na nivo otpravnika poslova i troje diplomata, rekao je neimenovani izvor.

Mjere koje Kuvajt sprovodi, donijete su nakon manje od dvije sedmice od posjete kuvajtskog emira Šeika Sabaha al Ahmada Al Sabaha Vašingtonu, navela je francuska novinska agencija.

Odluka je donijeta nakon što je Kuvajt prethodnih nedelja davao kontradiktorne izjave o svojim odnosima sa Sjevernom Korejom, a SAD i azijske zemlje su pojačale pritisak sa svoje saveznike da prekinu odnose sa Pjongjangom posle nuklearne probe i lansiranja balističkih raketa preko Japana.

Kao odgovor na pritisak, Kuvajt će protjerati ambasadora So Čang Sika i još četvoricu diplomata. Posle toga, još četvorica diplomata će ostati u ambasadi koja je odbila da komentariše slučaj. Ni kuvajtsko ministarstvo informisanja nije davalo izjave.

Kuvajtski emir Sabah al-Ahmad al-Sabah je ranije ovog mjeseca bio u posjeti Vašingtonu gdje se sastao sa predsjednikom Donaldom Trampom. U saopštenju je američka ambasada u Kuvajtu tu zemlju nazvala “ključnim regionalnim partnerom po pitanju Sjeverne Koreje i mnogim drugim pitanjima”.

Ambasada u Kuvajtu je jedino sjevernokorejsko diplomatsko predstavništvo u Zalivu, a hiljade Sjevernokorejaca radi u Kuvajtu, Omanu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!