Lavrov: Američko otimanje ruskih vila je lopovluk

#Svijet #Rusija #Vile

sergej-lavrov.jpg

Izjava neimenovanog visokog činovnika u Bijelom domu da Amerikanci ne namjeravaju da vrate dvije ruske diplomatske vile ako ne dobiju nešto za uzvrat izazvalo je pravu buru nezadovoljstva u Moskvi.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je svu tu situaciju sa vilama ,“lopovlukom usred bijela dana“. Lavrov je postavio pitanje kako to neko može da uzme vile koje su u ruskom vlasništvu što je potkrijepljeno dokumentima dvije vlade. On je objasnio da je odluka o blokiranju vila donesena u vrijeme „agonije vlasti Baraka Obame“.

“Rukovodstvo Rusije očekuje da će vlasti SAD vratiti bez ikakvog uslovljavanja dvije diplomatske vile koje su vlasništvo RF”, izjavio je Putionov portparol Dmitrij Peskov.

U decembru 2016. administracija predsjednika Baraka Obame uvela je “paket sankcija“ Rusiji zbog toga što se ona navodno miješala u američke predsjedničke izbore. Bilo je protjerano 35 ruskih diplomata iz ambasade u Vašingtonu i konzulatu u San Francisku i zatvorili su ulaze u dvije vile u Merilendu i na Long Ajlandu koje su koristili za odmor ruski diplomati koji rade u SAD.

Tada Putin nije htio da kvari američkim diplomatima i njihovim porodicama novogodišnje i božićne praznike pa Moskva nikoga nije protjerala. U Kremlju su objašnjavali da ta protjerivanja ruskih diplomata i zatvaranje dvije ruske vile imaju za cilj da što više otežaju odnose sa Moskvom novom predsjedniku Donaldu Trampu.

U ponedeljak 17 jula u Vašingtonu je bila druga runda konsultacija ruskog zamjenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova i zamjenika državnog sekretara zaduženog za politička pitanja Tomasa Šenona koji su razgovarali i o diplomatsmom vlasništvu vila. Do zaključenja lista nije stigla vijest šta su se dogovorili.

Za sada Putin još nije donio nikakvu odluku što se tiče ruskog odgovora na američku tvrdoglavost o povratku ruskih diplomata i vraćanju dvije vile koje su napravljene dvadesetih godina prošlog vijeka ali je u njima napravljen skupi remont i djelimična restauracija.

Konstantin Kosačov, predsjednik Komiteta za međunarodne odnose Savjeta federacije Rusije izjavio je u ponedeljak da će Rusija morati da preduzme mjere jer nema drugog izbora. On ocjenjuje da SAD ne poštuju međunarodno pravo.

Sliužbeni predstavnik za informacije Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova već ranije je najavila da će uslijediti odgovor Moskve ako se ne postigne dogovor sa Vašingtonom.

Posle protjerivanja iz SAD 35 ruskih diplomata nastao je disbalans i sada je Amerikanaca znatno više u Moskvi nego što je ruskih diplomata u Americi. Osim toga Amerikanci ne žele da izdaju vize ruskim diplomatima koji bi trebali da odu u Ameriku. Zbog toga Rusija priprema „poravnanje“ pa će ako ne dođe do kompromisa tridesetak američkih diplomata morati da napusti Moskvu.

Zaharova tvrdi da se „pod krovom američke ambasade u Moskvi nalazi previše službenika CIA i obavještajne uprave Pentagona čija djelatnost ne odgovara njihovom statusu“.

Za vrijeme samita G-20 u Hamburgu kad su se sastali Putin i Donald Tramp razgovaralo se i o povratku ruske diplomatske svojine u SAD. Međutim nije ništa bilo dogovoreno.

Kontraverzni ruski političar, Vladimir Žirinovski pledlaže da se u znak osvete oduzme amerikancima rezidencija njihovog ambasadora čuveni „Spaso haus“ koja se nalazi u centru Moskve. Žirinovski misli da bi ta rezidencija trebala da bude data Liberalnoo-demokratskoj partije Rusije čiji je on nezamjenjivi lider.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!