Lažna uzbuna iznad Homsa

Sirijska vojska ipak nije odgovorila na vazdušni napad iznad Homsa, već su PVO sistemi aktivirani zbog lažne uzbune, pišu ruski mediji.

Vojni izvori Sirije saopštili da je bila lažna uzbuna (foto:Beta)Foto: Vojni izvori Sirije saopštili da je bila lažna uzbuna (foto:Beta)

Sirijski državni mediji povukli su danas vijest o presretanju raketa u Homsu, centralnom dijelu zemlje, navodeći da je u pitanju „lažna uzbuna“ o kršenju vazdušnog prostora.

„U pitanju je lažna uzbuna o kršenju vazdušnog prostora tokom prethodne noći i zbog toga su se uključile sirenje protivvazdušne odbrane“, navela je sirijska novinska agencija Sana pozivajući se na vojne izvore.

„Nije bilo napada na Siriju spolja“, dodala je agencija koja je prva jutros prenijela vest da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela rakete iznad provincije Homs.

Ubrzo je i Pentagon saopštio da u toj oblasti nije bilo nikakve vojne aktivnosti SAD. Izvještaji o novim vazdušnim napadima stižu u danima nakon nove eskalacije situacije oko Sirije i vazdušnih napada SAD i saveznika, koje su oštro osudili Rusija i Sirija.

Zapadne zemlje su napale mete u Siriji poslije nepotvrđenih optužbi da su snage predsjednika Bašara el Asada koristile hemijsko oružje u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Stručnjaci međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koji su u subotu pokrenuli istragu o mogućoj upotrebi takvog oružja u Siriji, saopštili su da će posjetiti Dumu za nastavak istrage.

Rusija, koja se obavezala da osigura bezbjednost te misije u Dumi, saopštila je da je došlo do kašnjenja odlaska na teren iz bezbjednosnih razloga jer je na putevima bila mina koja je uklonjena.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne želi da ugrozi rad misije OPCW kako su britanske vlasti to ranije navele.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!