Legenda kriketa na vrhuncu moći u Pakistanu

Bivša međunarodna zvijezda kriketa Imran Kan (56), ima velike šanse da postane sljedeći premijer Pakistana nakon izbora 25. jula.

Foto: RSEFoto: Foto: RSE

Prošao je put od zavodnika u londonskoj eliti i života na visokoj nozi, do potencijalnog lidera izrazito religiozne, nasiljem ophrvane i politički nestabilne nuklearne sile.

Kan je oštro kritikovao američke vojne intervencije u regionu i ekonomsko okretanje Pakistana prema Kini. On je takođe sebe odredio kao čovjeka iz naroda, obećavajući da će stvoriti „islamsku socijalnu državu“ i okončati decenije korupcije, istovremeno poboljšavajući svakodnevni život u zemlji od 220 miliona ljudi.

„Moj najveći izazov biće zapošljavanje mladih. Ovo je najveći izazov, napravili smo fantastičan plan za vas, ne samo jedan već nekoliko planova. Uz Božju volju, dovešćemo ekonomski napredak u ovu zemlju, mi ćemo podići stopu rasta, a za pet godina izgradićemo pet miliona jeftinih kuća“, poručio je Kan.

Rođen u Lahoreu, školovan u Oksfordu, on je svoju ljubav prema engleskom ljetnjem sportu pretvorio u dvadesetogodišnju međunarodnu karijeru i odveo je svoju domovinu koja je luda za kriketom do pobjednika Svjetskog kupa 1992. godine.

Svoju slavu i veze u politici ojačao je 1996. godine, osnivajući partiju Pakistan Tehrik-e-Insaf ili PTI.

Kan je 1997. godine izgubio u svom prvom pokušaju da osvoji mjesto u parlamentu.

Poslije podrške generalu Pervezu Mušarafu, koji je 1999. godine preuzeo vlast putem vojnog udara, kasnije je predvodio proteste protiv njega i na kratko je bio u pritvoru.

Svoje prvo mjesto u parlamentu osvojio je 2002. godine i postao je glasni član opozicije.

Posle bojkota opštih izbora 2008. godine, uz tvrdnju da je glasanje lažirano, on i njegova stranka organizovali su agresivnu kampanju 2013. godine.

Izgubili su od partije Navaza Šarifa PML-N, ali je Kan učvrstio svoju poziciju lidera opozicije.

Njegov lični život je takođe pretrpio promjene tokom tog perioda.

Protivnici su cinično tvrdili da je prošao političku tranziciju od londonskog boema do muslimanskog puritanca.

Često ga kritikuju da je suviše blizak vojnom establišmentu, a ponekad i da previše oprašta pakistanskim talibanskim militantima.

Kada je tadašnji premijer Navaz Šarif bio optužen za korupciju 2017. godine, Kan je tražio njegovu ostavku.

Šarifov brat Šahbaz preuzeo je partiju PML-N, često tvrdeći da je vojska konstruisala protjerivanje njegovog brata i izbore 25. jula u korist Kana.

Kan je Šarifa i njegovu partiju nazvao korumpiranom „monarhijom“.

„Uz Božju volju, obećavam da ću kontrolisati korupciju. Dokazaću vam da možemo ovdje da imamo Vladu u kojoj ni korumpirani premijer, ni ministar neće proći nekažnjeno kao što se to dešava na Zapadu“, rekao je Kan.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!