Makron želi da bude najmoćniji u Evropi

#Evropa #AngelaMerkel #EmanuelMakron #Francuska #Njemačka

170526-macron-merkel-trump-feature.jpg

Iza osmijeha oko obnovljene dinamike francusko-njemačkih odnosa i Evrope, na pomolu je rivalstvo Emanuela Makrona i Angele Merkel o vođstvu u Evropi, ocijenila je danas agencija Frans pres.

“Diplomatski puč” koji je ove nedjelje organizovao novi francuski predsjednik pozivajući američkog predsjednika Donalda Trampa na državni praznik kao i nedavna posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Francuskoj, predstavlja primjer preraspodjele uloga liderstva u Evropi.

“Francuska je ponovo u igri”, ocijenio je predsjednik Fondacije Šuman specijalizovane za evropska pitanja Žan-Dominik Đulijani.

Njemačka kancelarka je nekoliko godina bila dominantna na evropskoj diplomatskoj sceni.

Merkelova je bila najviše citirana u anglosaksonskim medijima poslije odluke Velike Britanije da istupi iz članstva u EU, potom poslije izbora Trampa u SAD u kojima je predstavljena kao “novi lider slobodnog svijeta” prema rastućem populizmu i autoritarizmu.

Sama njemačka kancelarka ne voli da je na taj način gledaju. Njena dominantnija uloga u Evropi više je rezultat date situacije nego njene volje za tim, navela je francuska agencija.

Doskorašnji francuski predsjednik Fransoa Oland suočen sa ekonomskim problemima u zemlji i sve većom nepopularnošću nije imao dovoljno prostora da se glas Francuske čuje u rješavanju nekih pitanja u Evropi.

Velika Britanija se zbog Bregzita sama udaljila kao mogući lider u Evropi, dok je Poljska kritikovana zbog autoritarizma, a Italija i Španija ekonomski su oslabljene.

Dolaskom Makrona na vlasti u Francuskoj uloga liderstva se može promijeniti.

Njemački diplomatski izvori rekli su da su iznenađeni dolaskom Trampa u Pariz. List Špigl je ocijenio da je Makron tim gestom želio da “laska Trampu, ali i da provuče zamisao da je mogući lider u Evropi”.

Makron je odlučio da Trampa “vrati i krug” da ne bi bio izolovan, dok je Angela Merkel zauzela čvrst stav prema američkom predsjedniku kojeg stalno kritikuje zbog protekcionizma ili odluke da se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama.

Mediji u Švajcarskoj ocjenjuju da bi Makron mogao da zamijeni njemačku kancelarku, koja se ne bi tome protivila jer se priprema za parlamentarne izbore i ne želi da samo Njemačka “drži uzde Evrope”.

AFP zaključuje da će “trenutak istine” o vodećoj ulozi u Evropi biti tek poslije izbora u Njemačkoj zakazanih u septembru.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!