Misteriozni “Biro 39” finansira jednog od najopasnijih ljudi na svijetu

#Azija #“Biro39″ #SjevernaKoreja

2016-05-09T113042Z_1448486008_S1AETDATQGAB_RTRMADP_3_NORTHKOREA-CONGRESS.jpg

Sjeverna Koreja se od 2013. godine nalazi pod sankcijama i odsječena je od globalnog finansijskog sistema. U praksi, međutim, nije tako: diktatura u Pjongjangu koristi kreativne metode kako bi zaobišla emgargo i nagomilavala devize u iznosima koji se mjere milijardama.

“Biro 39” je zadužen za koordinaciju tajnog poslovanja. Iza te šifre krije se misteriozna uprava, direktno potčinjena Kim Džong Unu, čiji je jedini zadatak bogaćenje režima.

Ri Džong Ho je 30 godina radio za “Biro 39”. Bio je jedan od najuspješnijih radnika i iz godine u godinu je diktaturi obezbjeđivao milione dolara. Godine 2014. s porodicom je pobjegao u Ameriku, a u intervjuu “Vašington postu”, 59-godišnjak je prvi put govorio o tome kako je švercovao novac za Kima.

Bilo je mnogo lakše nego što bi čovjek pomislio. Ri tvrdi da devize u prvom redu potiču od trgovine sirovinama s Kinom, koja profitira od poslova sa Sjevernom Korejom i “zbog toga ne mari za sankcije”. Čak 90 odsto sjevernokorejske trgovine odvija se sa Kinom, a novčane transakcije se jednostavno obavljaju.

Jednom prilikom, Ri je kapetanu broda, koji je plovio iz Dalijana u Kini za Nampo (Sjeverna Koreja), dao torbu punu novca, a jednom je kofer s novcem dao osobi koja je vozom prelazila granicu.

“Čim bi kineska vlada uputila upozorenje Pjongjangu, transakcije bi na neko vrijeme bile obustavljene. Poslije toga bi nastavili”, ispričao je Ri.

Samo u prvim mjesecima 2014. na taj način je dopremio 10 miliona dolara u Pjongjang.

“Sankcije nikada nijesu ugrozile naše trgovinsko poslovanje. I ja sam bio na listi sankcija. Ni meni nijesu naškodile”, kaže Ri.

Dok je radio za “Biro 39”, Ri je vodio brodarsku kompaniju i bio je predsjednik Grupe “Korea Kumgang”, koja je, između ostalog, bila operator taksi preduzeća u Pjongjangu, zajedno sa biznismenom iz Kine. Na kraju je vodio trgovinsku filijalu kompanije “Daheung” u kineskom gradu Dalijanu, koja, između ostalog, izvozi ugalj i morske plodove, uvozi naftu, a aktivna je i u brodarstvu. Zahvaljujući svemu tome, Ri je mogao da pokriva šverc novca za Sjevernu Koreju.

“Vjerno sam služio Kim Džong Ilu i za to sam bio nagrađen. Bio sam bogat”, ispričao je Ri za “Vašington post”.

Godine 2011. na vlast je došao Kim Džong Un. Novi diktator je 2013. naredio pogubljenje svog teče Džang Song Teka, koji je optužen za izdaju, korupciju i zloupotrebu droga. Džang je poslovno sarađivao sa Kinom, ispričao je Ri.

Poslije njegovog pogubljenja desetine Rijevih kolega stradali su kao žrtve čistki, pa se uplašio da bi i njega mogla da zadesi slična sudibna. Zbog toga je s porodicom prebjegao u Južnu Koreju, a odatle u SAD.

Međunardone sankcije Sjevernoj Koreji nijesu dovele do željenog rezultata zbog toga što je 100 odsto preduzeća u Sjevernoj Koreji državno, objašnjava Ri.

“Kada neka kompanija dospije na listu sankcija, ime kompanije se promijeni već sljedećeg dana i ona nastavlja da radi pod novim imenom”, opisuje on.

Dodatni problem je u tome što Kina, Rusija i druge zemlje podrivaju sankcije.

“Ako Kina, Rusija i SAD ne budu sarađivale, biće nemoguće naškoditi Sjevernoj Koreji”, objasnio je Ri

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!