MMF za najavljene reforme u Francuskoj

#Mmf

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozdravio je danas „ambiciozne i hrabre“ reforme koje su najavili predsjednik Emanuel Makron i njegova vlada, jer će one „u velikoj mjeri doprineti rješavanju ekonomskih izazova“ s kojima se Francuska dugo suočava.

.

„Ambiciozni program reformi mogao bi u velikoj mjeri doprinijeti rješavanju ekonomskih izazova s kojima se Francuska dugo suočava“, saopštio je MMF u godišnjoj procjeni francuske ekonomije i kao posebne izazove naveo „stalni fiskalni disbalans“, „rast nezaposlenosti“ i „slabu spoljnu konkurentnost“.

Ta finansijska institucija, koja često hvali Pariz, odobrila je i želju francuske vlade da smanji deficit da bi tako ispunila obavezu održavanja deficita ispod tri odsto BDP-a do kraja godine.

„Naglasak na smanjenju javne potrošnje je bitan da bi se omogućila postepena fiskalna konsolidacija i smanjenje fiskalnog pritiska. Da bi se to postiglo, najavljene su dubinske reforme na svim nivoima javne administracije“, naveo je MMF i dodao da su te mjere „od početka bile neophodne“.

MMF, koji vodi Francuskinja Kristin Lagard, izrazio je podršku i najavljenim reformama tržišta rada koje je ocenio kao „široke i ambiciozne“. Fond je naveo da je cilj tih reformi da „povećaju fleksibilnost na nivou preduzeća, reformišu osiguranje za nezaposlene i poboljšaju treninge za prekvalifikaciju i uslove za praksu“.

Te reforme, prema MMF-u, „treba da idu ruku pod ruku s održavanjem ograničenja zarada“.

Reformski projekti u oblastima korporativnih poreza i zarade od rada i kapitala treba da „stimulišu investicije i rast zaposlenosti“.

„Jak politički mandat i poboljšanje ekonomskog stanja nude velike mogućnosti za sprovođenje tako hrabrog i potpunog paketa reformi“, naveo je MMF.

Fond je podigao svoju prognozu francuskog rasta za ovu godinu na 1,5 odsto i naveo da će sljedeće godine rast biti još veći.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!