Moskva: Nije bilo incidenta u Crnom moru

#RusijaSad

Rusko ministarstvo odbrane demantovalo je da je došlo do incidenata na Crnom moru i “bliskih susreta” sa američkim razaračem “USS Porter”.

Foto: Wikimedia Commons

Portparol američke komande u Evropi Deni Hernandez je u utorak saopštio da su se u tri navrata ruski vojni avioni 10. februara približili razaraču.

Jedan od incidenata, kako je rekao, uključivao je dva bombardera Su-24, u drugom je takođe učestvovao Su-24, dok je u trećem učestvovao IL-38.

Portparol američkog ministarstva odbrane Mišel Balanca navela je da su incidenti “nebezbjedni i neprofesionalni”, dodajući da ruske letjelice nisu imale uključene transpondere.

“Nekoliko incidenata pričinile su ruske letJelice na Crnom moru u blizini razarača USS Porter. Ovakvi incidenti zabrinjavaju jer mogu da dovedu do nesreće ili greške”, rekla je ona.

Rusko ministarstvo odbrane demantovalo je američke navode.

“Nije bilo nikakvih incidenata u blizini USS Portera 10. februara”, rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

“Sve naše letjelice su u neutralnim vodama Crnog mora u skladu sa međunarodnim zakonima i bezbednosnim pravilima”, dodao je on.

Konašenkov je bio iznenađen kada je čuo da je američka vojska bila “zapanjena što vidi ruske bombardere tako blizu ruske granice”.

“Ako je američki razarač, kao što Pentagon tvrdi, bio u regularnoj patroli u blizini Rusije, desetine hilada kilometara udaljeni od svoje obale, čudno je biti iznenađen regulalnim preletanjem naših aviona nad Crnim morem”, rekao je on.

Incidenti su se navodno dogodili u toku NATO vežbi na Crnom moru. One su organizovane u Konstanti u Rumuniji od 1. do 10. februara.

Oko 2.800 morana iz Bugarske, Kanade, Rumunije, Španije, Turske, Ukrajine i SAD učestvovalo je u vežbama odbrane pod morem. Učestvovalo je 16 ratnih brodova, jedna podmornica i deset aviona.

Vežbe na Crnom moru su samo jedne od serije mJera koje je NATO u posljenje vrIjeme preuzeo u blizini ruske granice, što Moskva naziva prijetnjom ruskim nacionalnim intresima.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!