Moskva traži konfiskovanu imovinu od SAD

#Moskva

Kremlj je danas saopštio da SAD moraju „bez uslova“ vratiti Moskvi dva objekta ruske ambasade u SAD, koji su konfiskovani u decembru poslije optužbi za rusko miješanje u američke izbore.

.

„Za nas je neprihvatljivo da se vraćanje naših diplomatskih rezidencija uslovljava. Smatramo da nam one moraju biti vraćene bez uslova i diskusije“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Vlada predsjednika Baraka Obame je u decembru 2016. protjerala 35 ruskih diplomata s porodicama zbog optužbi za miješanje u izbore i zatvorila dva rezidencijalna kompleksa na sjeveroistoku SAD za koje je ocijenjeno da su služili ruskim špijunima na američkom tlu.

Peskov je izjavu dao neposredno prije današnjeg sastanka trećeg čovjeka Stejt departmenta Tomasa Šenona sa zamjenikom ruskog ministra spoljnih poslova Sergejem Rjabkovom. Taj susret je bio planiran za jun, ali ga je Moskva otkazala zbog novih sankcija koje su joj SAD nametnule.

Ruske agencije prenose da će pitanje tih rezidencija biti na dnevnom redu razgovora.

Peskov je rekao da je to bila tema i razgovora predsjednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa, na marginama samita G20 u Hamburgu 7. jula.

Moskva je prošle sedmice saopštila da razmatra „konkretne mere“ kao odgovor na protjerivanje 35 diplomata i njihovih porodica.

Putin je u krajem 2016. odlučio da ne uzvrati recipročno i pozvao djecu američkih diplomata na tradicionalnu proslavu Nove godine i pravoslavnog božića u Kremlju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!