Na pomolu rivalstvo Makrona i Merkelove

#AngelaMerkel #EmanuelMakron

Iza osmjeha oko obnovljene dinamike francusko-njemačkih odnosa i Evrope, na pomolu je rivalstvo Emanuela Makrona i Angele Merkel o vođstvu u Evropi, ocijenila je danas agencija Frans pres.

AFP:

„Diplomatski puč“ koji je ove nedjelje organizovao novi francuski predsjednik pozivajući američkog predsjednika Donalda Trampa na državni praznik kao i nedavna posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Francuskoj, predstavlja primjer preraspodjele uloga liderstva u Evropi.

„Francuska je ponovo u igri“, ocijenio je predsjednik Fondacije Šuman specijalizovane za evropska pitanja Žan-Dominik Djulijani.

Njemačka kancelarka je nekoliko godina bila dominantna na evropskoj diplomatskoj sceni.

Merkelova je bila najviše citirana u anglosaksonskim medijima poslije odluke Velike Britanije da istupi iz članstva u EU, potom poslije izbora Trampa u SAD u kojima je predstavljena kao „novi lider slobodnog svijeta“ prema rastućem populizmu i autoritarizmu.

Sama njemačka kancelarka ne voli da je na taj način gledaju. Njena dominantnija uloga u Evropi više je rezultat date situacije nego njene volje za tim, navela je francuska agencija.

Doskorašnji francuski predsjednik Fransoa Oland suočen sa ekonomskim problemima u zemlji i sve većom nepopularnošću nije imao dovoljno prostora da se glas Francuske čuje u rješavanju nekih pitanja u Evropi.

Velika Britanija se zbog Bregzita sama udaljila kao mogući lider u Evropi, dok je Poljska kritikovana zbog autoritarizma, a Italija i Španija ekonomski su oslabljene.

Dolaskom Makrona na vlasti u Francuskoj uloga liderstva se može promeniti.

Njemački diplomatski izvori rekli su da su iznenađeni dolaskom Trampa u Pariz. List Špigl je ocijenio da je Makron tim gestom želeo da „laska Trampu, ali i da provuče zamisao da je mogući lider u Evropi“.

Makron je odlučio da Trampa „vrati i krug“ da ne bi bio izolovan, dok je Angela Merkel zauzela čvrst stav prema američkom predsjedniku kojeg stalno kritikuje zbog protekcionizma ili odluke da se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama.

Mediji u Švajcarskoj ocjenjuju da bi Makron mogao da zamijeni njemačku kancelarku, koja se ne bi tome protivila jer se priprema za parlamentarne izbore i ne želi da samo Njemačka „drži uzde Evrope“.

AFP zaključuje da će „trenutak istine“ o vodećoj ulozi u Evropi biti tek poslije izbora u Njemačkoj zakazanih u septembru.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!