Najčuvanije poslovne tajne na svijetu

By Predrag Zečević

receptok


M
noge kompanije ljubomorno čuvaju recepte i formule za svoje najpoznatije proizvode od konkurencije, a neke znaju da odu prilično daleko kako bi bile sigurne da je njihova tajna bezbjedna od znatiželjnih očiju rivalskih kompanija.

Dr. Pepper: Gazirani napitak Dr. Pepper čine 23 tajna sastojka sa kojima su u svakom trenutku upoznate samo tri ključne osobe u kompaniji. Postoje glasine da je jedan od sastojaka sok od šljive.

Sprej WD-40: Sprej WD-40 je stvoren nakon 40 neuspjelih pokušaja. Svi recepti predstavljaju poslovnu tajnu zajedno sa finalnom formulom. Kompanija kombinuje supstance potrebne za finalnu formulu u tri različita grada širom svijeta.

Algoritmi kompanije Google: Svake godine napravi se preko 500 unaprjeđenja kada su u pitanju načini pretrage interneta kompanije. Kompanija ljubomorno čuva svoje metode koje ljudima širom svijeta omogućavaju da pronađu željenu stvar na internetu uprkos lošem kucanju i pravopisu.

Lena Blekburn blato za bejzbol loptice:Blato sa tajne lokacije u Nju Džersiju prodaje se kako bi se omekšala površina bejzbol loptica. Ovo blato koriste sve veće bejzbol ekipe, a kompanija svake godine pet do šest puta poseti izvor na kom sakuplja ovo dragocjeno blato.

„Krispy Kreme“ krofne: Recept je zajedno sa prodavnicom krofni u Kentakiju prodat Išmaelu Armstrongu 1933. godine. Sa ovim receptom upoznate su samo 4 osobe na svijetu.

„KFC“ recept za piletinu:
Recept sadrži bilje i začine, a različiti djelovi ovog recepta povezuju se u dvije odvojene fabrike. Napisan rukom 50-ih godina prošlog vijeka, originalni recept se čuva u sefu u Kentakiju.

Tomasove engleske pogačice: Svega sedam ljudi koji rade za „Bimbo“ pekare znaju tačan recept za ove pogačice. Kada je izvršni direktor Kris Botičela napustio kompaniju kako bi se pridružio rivalskoj firmi, „Bimbo“ pekara je od suda tražila da spriječi ovaj prelazak.

Recept za specijalni sos Big meka: Mekdonalds je izgubio originalni recept 80-ih godina prošlog vijeka, a kada se u kompaniju vratio bivši direktor Fred Tarner, recept je ponovo napisan pošto se Tarner sjećao 36 godina starog teksta.

„Chartreuse“ :
Zeleni liker koji prave monasi u Francuskoj sadrži tajni miks od 130 biljaka. Sada, svega dva monaha znaju tajni recept koji je skrivan od vlasti tokom Francuske revolucije.

Recept za Koka-kolu: Recept je postao poslovna tajna krajem 19. vijeka, a 2006. godine je uhapšen jedan zaposleni u kompaniji jer je želio da recept proda Pepsiju za 1,5 miliona dolara (B92)

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!