Najveće podzemno jezero u Evropi

By ana popovic

Seegrotte-1


K
ada je 1912. godine došlo eksplozija u rudniku gipsa u blizini Hinterbrula u Austriji, donja galerija sastavljena od brojnih komora i tunela je potpuno potopljena i tako je stvoreno najveće podzemno jezero u Evropi.

“Veliko jezero” u ridniku Segrete, nalazi se oko 60 metara ispod površine, a njegova ukupna površina zauzima 6.200 kvadratnih metara.

Iako je tokom Drugog svjetskog rata rudnik zatvoren zbog eksplozije, njegove gornje komore su i dalje korišćene, samo umjesto iskopavanja gipsa, u njima su pravljeni njemački avioni, zaštićeni od savezničkog bombardovanja u svom ogromnom kompleksu tunela. Pored toga što je služio kao privremena fabrika aviona, gdje je 60m ispod zemlje u teškim uslovima radilo 2000 ljudi, Segrete je turistička atrakcija još od 1930. godine koja nudi posjetiocima mogućnost da se provozaju čamcem na površini tog klaustrofobičnog jezera, piše pixelizam.com.

Seegrotte-2

Danas se u posebnim djelovima rudnika nalazi alat koji je korišćen kao i djelovi aviona koji su tu pravljeni.

Jedan od interesantnih podataka je da je Dizni snimao jedan dio filma „Tri musketara“. Brod koji je korišćen tokom snimanja još uvijek je tu.

rtcg.me

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!