Napet razgovor Trampa i Netanjahua o Siriji

Američki predsjednik Donald Tramp obavio je napet razgovor s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, zbog izraelske zabrinutosti da će se SAD povući iz Sirije i omogućiti izraelskim neprijateljima da se još bolje učvrste u toj susjednoj zemlji, prenijeli su danas izraelski mediji.

Foto: Guliver/Getty Images

U zvaničnom saopštenju Netanjahuovog kabineta razgovor koji je vođen u srijedu opisan je drugačije i navedeno da je Netanjahu zahvalio Trampu na njegovoj posvećenosti bezbjednosti Izraela.

Nije pomenuta nikakva napetost između dva lidera koji se inače smatraju vrlo bliskim, već je navedeno da je „premijer Netanjahu govorio s predsjednikom Donaldom Trampom o regionalnom razvoju i Iranu“.

Izraelski mediji navode pozivajući se na izjave američkih zvaničnika, da je veliki dio Netanjahuovog razgovora s američkim predsjednikom bio posvećen namjeri povlačenja snaga SAD iz Sirije.

Tramp je najavio svojim savjetnicima, kako je objavljeno, da on želi da se svi vojnici povuku u roku od šest mjeseci, rekla su tri zvaničnika SAD, a da finale bude pred izbore na pola mandata.

Međutim, Tramp nije dao formalnu naredbu o povlačenju 2.000 vojnika koji su trenutno u Siriji, niti je javno objavio rok, osim što je rekao da će se SAD povući čim posljednji borci Islamske države budu pobijeđeni.

U tom svom ishitrenom potezu Tramp je usamljen. Pentagon, Stejt department i CIA su duboko zabrinuti za posljedice u slučaju da SAD iza sebe ostave vakuum u Siriji.

Zabrinut je i Izrael i arapski lideri, kao i druge nacije u koaliciji koju predvode SAD.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!