Nastavljaju se pregovori o Bregzitu

#Evropa #Bregzit

multimedia_foto_2016_06_21_bregzit.jpg

Druga runda pregovora EU i Velike Britanije o istupanju te zemlje iz članstva u Uniji počela je danas u Briselu, a dvije strane su i dalje daleko od dogovora o pravima građana nakon što Bregzit za manje od dvije godine zvanično stupi na snagu.

Posle prvog sastanka prošlog mjeseca na kojem je utvrđena struktura pregovora, britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis sastao se s glavnim pregovaračem EU uoči četvorodnevnih razgovora.

Napredak o pravima građana posle Bregzita je glavno pitanje koje dve strane moraju da riješe proje početka pregovora o trgovini i duga koji Velika Britanija mora da plati prilikom izlaska iz Unije, ali i o problemu granica u Irskoj.

London predlaže da građani EU koji su živjeli u Velikoj Britaniji najmanje pet godina mogu da nastave da žive i rade u toj zemlji, kao i da imaju pristup socijalnim beneficijama.

Više od tri miliona građana EU moraće individualno da podnese zahtjev za ostanak u Velikoj Britaniji, a ostaje nejasno da li takav predlog važi i za građane koji su u Velikoj Britaniji boravili kraće od pet godina, kao ni kakva će prava imati članovi njihovih porodica.

Evropski zvaničnici ocjenjuju da britanski predlog nije dovoljno dobar. Evropski parlament je upozorio da će uložiti veto na konačni sporazum o Bregzitu, ako London ne omogući građanima EU da izaberu da li žele da ostanu u toj zemlji posle njenog izlaska iz Unije.

Ovo je prvo pitanje o kojem će se razgovarati tokom četvorodnevnih pregovora u Briselu, a bilo kakav dogovor najverovatnije će se preslikati na preko milion britanskih državljana koji trenutno žive u EU.

“Nevjerovatno je važno da sada postignemo dobar napredak”, rekao je britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis uoči sastanka s glavnim pregovaračem EU Mišelom Barnijeom.

Šef britanske diplomatije Boris Džonson rekao je ranije da je predlog koji premijerka Tereza Mej nudi za građane EU “veoma pošten i ozbiljan” i da se radi o “sjajnoj ponudi”.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!