Netanjahu: Asad nije problem za Izrael

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se Izrael ne protivi da predsjednik Sirije Bašar Asad ponovo uspostavi kontrolu nad svojom zemljom, stabiliše moć svog režima ali će Izrael braniti svoje granice protiv sirijske vojske, ako je neophodno, kao što je to činio u prošlosti.

Razmijenili mišljenje o situaciji u Siriji:Putin i Netanjahu (foto:Beta)Foto: Razmijenili mišljenje o situaciji u Siriji:Putin i Netanjahu (foto:Beta)

„Nijesmo imali problema s Asadovim režimom 40 godina, ni jedan jedni metak nije ispaljen na Golanskoj visoravni“, rekao je Netanjahu prije povratka u Izrael iz Moskve gdje se u srijedu sastao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, prenose izraelski mediji.

„Ja sam uspostavio jasnu politiku da ne intervenišemo i nismo intervenisali. To se nije izmijenilo.Ono što nas je uznemirilo su ISIS i Hezbolah i to se nije izmijenilo. Ključ stvari je očuvanje naše slobode na akcije protiv svakoga ko djeluje protiv nas. Drugo je uklanjanje Iranaca sa sirijske teritorije“, dodao je izraelski lider.

On je to rekao samo nekoliko sati nakon što su izraelske vazduhoplovne snage napale tri vojne pozicije u Siriji u znak odmazde za sirijski dron koji se ubacio u izraelski vazdušni prostor.

Izrael je oborio dron raketom Patriot. Sirijski mediji su izvijestili da su pozicije Hezbolaha pogođene u provinciji Kuneitra na sirijskom dijelu Golana.

Netanjahu je u Moskvu doputovao da se sastane s Putinom, a poslije je gledao polufinale Svjetskog prvenstva u fudbalu.

U srijedu su izraelski izvori izjavili za list Harec da Rusija radi na tome da potisne Irance s izraelske granice sa Sirijom.

Dok to traje Izrael izbjegava da interveniše i omete napore na stabilizaciji Asadovog režima dok njegove snage preuzimaju jug Sirije.

Danas je Netanjahu objasnio da Iranci nijesu otišli sasvim ali da su se povukli nekoliko desetina kilometara od granice na Golanu.

On je ponovio da je politika Izrael ostala ista-potpuno povlačenje iranskih snaga i da se u isto vrijeme Izrael neće miješati u napore Asada da povrati pogranične regione, što je važno Rusima.

Glavni ciljevi Izraela su uklanjanje raketa uperenih na tu zemlju iz Sirije, povlačenje iranskih snaga i očuvanje sporazuma o razdvajanju sa Sirijom na Golanu iz 1974. godine.

Izrael uz to zahtijeva da Rusija osigura da Sirijci koji žive pored granice, a primali su humanitarnu pomoć Izraela posljednjih godina ne budu povrijeđeni.

Netanjahu je rekao pred samit američkog predsjednika Donalda Trampa i Putina sljedeće nedjelje u Helsinkiju da je u potpunoj koordinaciji s Vašingtonom.

Na kritike što je gledao utakmicu Netanjahu je odgovorio da ga je Putin pozvao na finale SP i da su odlučili da se sastanu, a da su na kraju pomjerili sastanak u svjetlu planiranog sastanka sa Trampom.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar