„Nezavisnost Katalonije nije jedino rješenje“

Bivši katalonski vođa Karles Pudždemon rekao je danas, dan poslije izlaska iz njemačkog zatvora, da nezavisnost Katalonije nije jedino rješenje za sukob s Madridom i da je spreman da sarađuje sa španskom vladom.

(Beta/AP)

„Ne, ne, uvijek sam to govorio“, odgovorio je Pudždemon na pitanje novinara u Berlinu da li je nezavisnost jedino rješenje.

Pudždemon je govorio dan pošto je izašao iz njemačkog zatvora, uz kauciju, pošto je njemački sud odbio da ga izruči španskim vlastima po optužbi za pobunu.

„Uvijek sam govorio da je to naš predlog ali naravno mi smo spremni da slušamo i da radimo ako španske vlasti imaju španski plan za Kataloniju“, rekao je on, govoreći naizmjenično na katalonskom, španskom i engleskom.

Pudždemon je upozorio da treba da počne da se priznaje da je katalonsko demokratsko zalaganje za nezavisnost odlučujuća realnost.

On je danas ponovio poziv španskim vlastima da počnu pregovore o stremljenju Katalonije da se odvoji od Španije.

Pudždemon je izrazio nadu da odluka njemačkog suda od četvrtka da ga ne izruči Španiji po optužbi za pobunu pokazuje da je „potreban dijalog“ da bi se smirio politički sukob u njegovoj rodnoj zemlji.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!