„Nijesam kritikovao Mej, SAD i VB u dobrim odnosima“

Predsjednik SAD Donald Tramp negirao je danas da je kritikovao britansku premijerku Terezu Mej u intervjuu tabloidu San i objavio da dvije zemlje imaju „najviši nivo specijalnih“ odnosa.

(Beta/AP)Foto: (Beta/AP)

Na zajedničkoj konferenciji za medije na imanju Čekers, rezidenciji britanske premijerke, Tramp je danas rekao da „ima puno poštovanja“ za Terezu Mej i da će njemu „biti u redu“ svaki način izlaska Velike Britanije iz EU, prenosi Asošiejted pres.

„Nijesam kritikovao premijerku. Imam puno poštovanja prema njoj“, rekao je Tramp.

Posjeta predsjednika SAD Velikoj Britanji zasijenjena je današnjim masovnim protestima, ali i juče objavljenim intervjuom Trampa za San u kojem je kritikovao plan Mej za Bregzit, pohvalio njenog unutarpartijskog rivala Borisa Džonsona, okrivio gradonačelnika Londona Sadika Kana za terorističke napade u tom gradu i naveo da Evropa „gubi svoju kulturu“ zbog imigracije.

Tramp je sinoć, po dolasku u Veliku Britaniju, rekao za San da će britanski plan o trgovinskim odnosima s EU poslije Bregzita „vjerovatno ubiti“ dogovore o slobodnoj trgovini između Vašingtona i Londona. Za rivala Mej u Konzervativnoj stranci, doskorašnjeg ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, rekao je da ne sumnja da bi mogao da bude „veliki premijer“.

Tramp je danas rekao da San nije objavio „velike stvari“ koje je rekao o Mej i pozvao novinare da preslušaju cio snimak tog intervjua.

„Rekao sam veoma dobre stvari za San o Terezi Mej“, naveo je Tramp.

Dodao je da je htio da se izvini britanskoj premijerki zbog komentara koje je dao, ali da mu je ona rekla da „ne brine, jer su to samo novine“.

Mej je pohvalila snagu povezanosti SAD i Velike Britanije i kazala da su ona i Tramp „prijatelji“.

„Isključivo je naša odgovornost da osiguramo da transatlantsko jedinstvo opstane“, kazala je britanska premijerka.

Ona je učtivo izrazila neslaganje s Trampovim upozorenjem da bi njen plan za Bregzit mogao da ugrozi sporazum o slobodnoj trgovini SAD i Velike Britanije poslije Bregzita.

Navela je da njen plan obezbjeđuje platformu za „ambiciozan“ trgovinski sporazum dvije države.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar