Njemačka deportovala Bin Ladenovog bivšeg tjelohranitelja uprkos odluci suda

150727105141-osama-bin-laden-file-1998-super-tease.jpg

Njemačka policija je danas deportovala bivšeg tjelohranitelja ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena, u rodni Tunis, iako je sud odlučio drugačije. Sami A. je deportovan čarter letom u jutarnjim satima, objavili su njemački mediji.

Deportacija je sprovedena uprkos odluci u posljednjem trenutku administrativnog suda u Gelzenkirhenu da bi Sami A. trebalo da ostane u Njemačkoj dok Berlin ne dobije garancije da se neće “suočiti sa torturom” u Tunisu.

<<<Uhapšen Bin Ladenov tjelohranitelj kom je Njemačka davala socijalnu pomoć<<<

Sami A. je u Njemačku stigao na studije, ali je od 1999. nekoliko godina boravio u džihadističkim kampovima u Avganistanu, gdje je napredovao do pozicije jednog od tjelohranitelja terorističkog vođe Osame bin Ladena.

U sudu je “Veltu” rečeno da je moguće da deportacione vlasti nisu na vrijeme dobile sudsku odluku, prenio je AP.

Slučaj Samija A. (42) punio je početkom godine naslovne strane njemačke štampe, koja je izvještavala da njemačke vlasti, prema odluci suda, ne mogu da ga deportuju jer bi mogao da se suoči sa torturom u Tunisu.

Mediji su ranije objavili da Sami A. od 1997. godine živi u Njemačkoj i da važi za opasnu osobu koja je pod stalnom prismotrom i svakodnevno mora da se javlja policiji.

On je s porodicom živio u Bohumu i mjesečno primao više od 1.000 eura državne pomoći, a na to treba dodati i oko 150 eura po djetetu i druge oblike pomoći.

Godine 2012. njemački sud odlučio je da Sami A. ne može biti protjeran u Tunis, jer mu tamo prijeti mučenje i nehumano postupanje.

Gradske vlasti u Bohumu u nekoliko navrata pokušale su da mu ukinu boravišnu dozvolu, ali je svaki put odluka morala da bude povučena zbog presude u korist tuniškog državljanina koji je u međuvremenu dobio četvoro djece.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar