Od čega je umro Frederik Šopen?

By ana popovic

shopeeenFr


S
ačuvano srce kompozitora Frederika Šopena sadrži znakove tuberkuloze, a možda i još neke plućne bolesti, izjavili su danas poljski naučnici, prenijele su svjetske agencije.

Rezultati njihovih analiza potvrđuju Šopenovu smrtovnicu iz 1849. godine, u kojoj se navodi da je slavni muzičar poljskog porijekla umro u 39. godini u Parizu od tuberkuloze.

Šopen je sahranjen na čuvenom pariškom groblju Per Lašez, ali je u duhu tadašnjeg romantizma njegovo srce vraćeno u Varšavu, grad u kojem je odrastao, i gdje je pohranjeno u stubu Crkve svetog krsta.

Srce, sačuvano u konjaku, u zapečaćenoj kristalnoj urni, analizirala je prošlog aprila grupa renomiranih poljskih stručnjaka za forenziku i genetiku, kako bi utvrdila njegovo stanje.

Genetičar Mihal Vit izjavio je da je srce „dosta uvećano, što ukazuje na respiratorne probleme uzrokovane nekom plućnom bolešću i da su na njemu vidljivi TB čvorovi“. On, međutim, nije želio da špekušile od koje je druge bolesti patio Šopen koji je od detinjstva bio slabog zdravlja i često bolovao od infekcija.

Kada je 2008. zatražio dozvolu da vidi srce, Vit je tada naveo da je vrlo moguće da je genijalni pijanista patio od cistične fibroze, neizlječive nasljedne bolesti. Stručnjaci, koji nijesu otvarali kristalnu posudu, zaključili su da je srce „izuzetno dobro očuvano“.

Oni su dodatno ojačali zaptivni prsten prirodnim voskom i savjetovali da se ne pristupa novim analizama prije 2065. Šopen je u Poljskoj više od slavnog kompozitora. On je nacionalni heroj, simbol teške borbe za oslobođenje zemlje.

B92

Izvor: Analitika

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!