Parlament razmatra dva zahtjeva o povjerenju vladi

Francuski parlament danas će razmatrati dva zahtjeva o povjerenju vladi koje su podnijele ljevica i desnica, tradicionalne stranke u zemlji koje traže objašnjenja o aferi bivšeg saradnika francuskog predsjednika Aleksandre Benale.

(Beta/AP)Foto: (Beta/AP)

Zahtjevi o povjerenju vlade, koji mogu da uzrokuju njenu smjenu ukoliko budu usvojeni, prilično su česti u Francuskoj. Bilo ih je više od 100 od 1958, međutim ovo je prvi put da je opozicija podnijela takav zahtjev od dolaska Emanuela Makrona na vlasti u maju 2017.

To je takođe prvi put od 1980. da parlament raspravlja o dva zahtjeva povjerenja vladi.

U političkoj istoriji Francuske, samo je jednom zahtev usvojen. To je bilo 1962. godine kada je smijenjena vlada predsjednika Žorža Pompidua.

Procjenjuje se da današnji zahtjevi neće proći u parlamentu pošto ni ljevica ni desnica ne mogu da prikupe većinu od 289 glasova za nepovjerenje vladi.

Analitičari ocjenjuju da je cilj tih zahtjeva dobijanje objašnjenja od vlade o aferi Benale, sada bivšeg saradnika snimljenog kako na prvomajskim demonstracijama prebija jednog demonstranta.

Otkrivanje te afere izazvao je do sada najveću političku krizu od dolaska Makrona na vlasti.

Premijer Eduar Filip danas će odgovarati na pitanja poslanika, najprije desnice a potom i ljevice. Rasprava u parlamentu počinje poslije podne.

Vlada insistira da je afera Benala pojedinačni slučaj i da ne treba da postane pitanje od državnog značaja. Desnica koju vodi stranka Republikanci smatra da to predstavlja „ozbiljan propust u funkcionisanju državnih isntitucija“ i da ilustruje Makronov „monarhistički stil vladanja“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!