Privatna tužba protiv odgovornih za požare

Penzionisani mornarički oficir Panajotis Stamatis podnio je prvu tužbu protiv lica odgovornih za stravičan požar koji je pogodio istočnu Atiku 23. jula.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

Stamatis je podnio tužbu protiv svih odgovornih, uključujući ministre, osoblje ministarstava, izabrane zvaničnike Atike i druge.

On je zatražio od sudova da ispitaju da li mogu biti podnijete tužbe protiv njih za ozbiljne krivične radnje, uključujući ubistvo, požare, nesmotreno ugrožavanje, povredu građevinskih propisa koja je rezlutovala smrtim slučajevima i zanemarivanje dužnosti.

Premijer Grčke Aleksis Cipras posjetio je ranije danas gradić Mati prvi put poslije tragedije, u kojoj je najmanje 91 osoba izgubila život prošle sedmice u požarima.

Posjeta je trajala oko sat, a premijer se susreo sa vatrogascima, vojnicima i lokalnim stanovništvom, prenijela je agencija Rojters.

Kasnije danas očekuje se okupljanje ispred grčkog parlamenta u Atini građana koji će upaliti svijeće za one koji su život izgubili u požarima.

Požar je izbio 23. jula, na oko 30 kilometara istočno od Atine. Još se 25 ljudi vodi kao nestalo, a 28 tijela treba da bude identifikovano.

Cipras je preuzeo punu političku odgovornost za nesreću i obećao niz izmjena, suzbijanje ilegalne i i opasne gradnje koja je, kako se smatra, onemogućila ljudima izlaz iz vatrene stihije.

Opozicija je Ciprasa napala zbog rukovođenja krizom, nije se javno pojavio na mjestu nesreće i „nestao je iz javnosti“ tri dana do petka uveče.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!