Prodaju udio u lancu Hilton

Kineski konzorcijum HNA povlači se iz multinacionalne hotelijerske kompanije Hilton Worldwide pokušavajući da proda udio u toj kompaniji vrijedan 6,5 milijardi dolara, prenosi CNN.

Prema procjenama CNN-a, ako HNA uspije da se riješi udjela od 26 odsto u hotelskom lancu Hiltonu, po trenutnoj tržišnoj vrijednosti tih dionica mogli bi da ostvare profit od dvije milijarde dolara.

U pozadini te odluke, tvrde, stoji nova strategija kineskih vlasti koje „povlače kočnicu“ agresivnim inostranim investicijama svojih velikih kompanija, prenosi SEEbiz.

HNA je prošle godine proširila poslovanje i od aviokompanije postala konglomerat koji se okušao u poslovanju s nekretninama, logistikom, turizmom i ugostiteljstvom.

Kompanija je prošle godine zauzela 170. mjesto na listi 500 najvećih globalnih kompanija Fortune magazina, s procijenjenom vrijednosti od 53,3 milijardi dolara.

Ta diversifikacija poslovanja, piše CNN, uzrokovala je gomilanje dugovanja od preko 100 milijardi dolara za konglomerat i kineske vlasti bile su pod pritiskom da intervenišu.

HNA je prošlog mjeseca prodala udio u Hilton Grand Vacations za 1,1 milijardu dolara, a u Hilton Park Hotels & Resort za 1,4 milijarde dolara.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!